open-navfaktor-logo
search
Ministar vanjskih poslova
Konaković: Pozitivan stav Evropske komisije govori o velikom iskoraku bh. vlasti
Fena
12.03.2024. u 20:44
get url
text
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je za Fenu da je preporuka Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH velika stvar.
Sama činjenica da je mišljenje Evropske komisije ovog puta pozitivno i da nedvojbeno preporučuje otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, dodao je šef bh. diplomatije, govori o velikom iskoraku koje su vlasti u BiH napravile, ali i opredijeljenosti Evropske unije da iskreno govori o proširenju.
Ipak, kaže da je to uvijek preporuka te da čeka zvaničnu potvrdu Evropskog vijeća koje će zasjedati 21. ili 22. marta. Naglasio je da još nisu odredili dnevni red te da ne zna kojeg dana će raspravljati o BiH.
- Ovo je jedan od najljepših dana u mojoj političkoj karijeri - poručio je Konaković.
Na zahtjev Evropskog vijeća, Evropska komisija danas je predstavila izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine i preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.
Kako je navedeno u izvještaju, od odluke Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine, javno iskazana posvećenost političkog rukovodstva strateškom cilju evropskih integracija donijela je iskorake po važnim reformama, kao i pozitivne rezultate.
Bosna i Hercegovina je pokazala snažnu opredijeljenost za iskorake u dugo iščekivanim reformama, poput usvajanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.
Bosna i Hercegovina je poduzela značajne korake na unapređenju pravosudnog i tužilačkog sistema, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma i poboljšanju upravljanja migracijama, uz odobrenje pregovaračkog mandata za Statusni sporazum s Frontexom, navodi se između ostalog u izvještaju Evropske komisije.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.