open-navfaktor-logo
search
Indikativna poruka
Konaković: Schmidt će nametnuti Izborni zakon, shvatamo važnost zaštite etničke zastupljenosti
Nakon odrađenih konsultacija šefova opozicionih stranaka i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako je uvjeren da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona.
30.08.2022. u 19:26
get url
text

- Mislim da sam prvi bio na sastanku u OHR-u. Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konsultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča. Još jednom izražavam žal jer kukavičluk lidera u Neumu je rezultirao da će OHR vjerojatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu. Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje - rekao je Konaković.

Kakvo će to rješenje biti, kaže, ostaje za vidjeti.

- Shvatamo trenutne okolnosti i važnosti da se ta etnička strana zaštiti, da se niko u BiH ne osjeća ugroženim. Mi smo naglasili koliko je loša priča o cenzusu jer šalje poruku ljudima da u neke krajeve ne idu i ne žive tamo. SDA i HDZ navijaju za koncept u kojim bi brojka u klubovima naroda išla na osam, po kojem bi taj etnički koncept u kojem oni jesu dominantni njima išao na ruku jer SDA u predstavničkim domovima neće imati nikakvu šansu formirati vlast. Pošto obje stranke imaju jednoetničke liste, pogotovo SDA će pokušati u Domu naroda u Klubu Bošnjaka napraviti neku ravnotežu, vidim da im to nije mrska priča iako javno drukčije govore. Nadamo se da će rješenja za deblokadu FBiH biti učinkovita, da niko ne može blokirati nijedan proces - ocijenio je Konaković.

Lider Naroda i pravde je danas, baš kao i šef HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ranije komentirao istu temu, boravio u Novom Travniku na zajedničkoj konvenciji Ujedinjene opozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.