open-navfaktor-logo
search
Kulturni i vjerski program
Koncertom "Mostarskih kiša" i Latifa Močevića u srijedu počinje manifestacija "Ramazan u Mostaru"
Jednomjesečna manifestacija "Ramazan u Mostaru" bit će otvorena u srijedu koncertom duhovne muzike "Mostarskih kiša" i Latifa Močevića.     
20.03.2023. u 13:55
get url
text

Obu manifestaciju organizira Grad Mostar u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Mostar, Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" Mostar, ustanovama kulture Centar za kulturu, Kulturni centar Mostar Sjever i Dom kulture Blagaj najavljena je dana na press konferenciji održanoj u gradskoj vijećnici.

Ciljeve, povode i programe manifestacije na press-konferenciji predstavili su Haris Nazdraić, koordinator manifestacije i organizacionog tima, Esma Džoklo-Džiho, savjetnica za kulturu Grada Mostara, Kenan ef.Ovčina, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar i Haris Omerika, predsjednik Gradskog društva BZK "Preporod" Mostar.

Manifestacija sa brojnim kulturnim, vjerskim programima svečano će biti otvorena koncertom duhovne muzike u srijedu 22. marta u Narodnom pozorištu na kojem će učešća uzeti Latif Močević i ansambl "Mostarske kiše". Osim toga planirani su još koncerti ilahija i kasida 1. aprila hora Sejfulah, 14, aprila Burhana Šabana. Tokom ramazana planirani su i drugi muzički sadržaji od kojih je najistaknutiji koncert Narodnog oprkestra Mostar 6. aprila.

Mostarci će imati priliku pratiti promocije knjiga: "Ishrana u Kur'anu" prof.Lejla Boškailo, "Divan" Ahmed Grbi Pazarca, naučne monografije "40 bosanskohercegovačkih mushafa", "Kulturna baština Bošnjaka u književnom opusu Nusreta Omerike", izložbe kaligrafskih radova Munira Tufekčića 29. marta i izložbu iz privatne kolekcije Kur'ana Nusreta Omerike.

Kao i prethodnih godina i ove će biti organizirana dva velika iftarska okupljanja, 11. aprila na omladinskom iftaru ispod Starog mosta i za sve građane Mostara u noći Lejletu-kadr 17. aprila. Manifestacija će biti zatvorena bajramskim koncertom Enesa Begovića.

- Uz sve događaje Mostarce očekuje sadržaji u posebno osvijetljenom okruženju u Ulici Braće Fejića. Pozivamo naše sugrađane i sve posjetitelje Mostara da nam se pridruže i da zajednički podijelimo radosti mjeseca ramazana, lijepe riječi i iskrene osmijehe - predstavljajući programe dodala je Džoklo - Džiho.

Programima manifestacije, kako je to istakao Haris Nazrajić, Grad Mostar nastoji brinuti o svim potrebama građana Mostara, kako bi mubarek dani izgledali što ugodniji i posebniji.

Značajan dio programa manifestacije bit će upriličen i u gradskim područjima Sjever i Jugoistok. Govoreći u ime B.Z.K. Preporod dr. Haris Omerika je istakao kako im pričinjava zadovoljstvo da je Grad Mostar na ovaj način doprinio afirmaciji specifičnih kulturnih i duhovnih vrijednosti Bošnjaka u Hercegovini. Pozvao je građane da svojim prisustvom podrže manifestaciju a roditeljima uputio apel da programe prate sa svojom djecom.

Manifestacija "Ramazan u Mostaru", prema ocjeni pomoćnika glavnog imama Medžlisa Mostar Kenan ef. Ovčine svojim bogatim programima uveliko će doprinijeti jačanju duhovnosti i podizanju svijesti o primarnim značenjima mjeseca ramazana i islamskog posta.

- Želja nam je da ovim programima pomognemo vjernicima da ojačamo duhovne aktivnosti koje je Medžlis IZ-e Mostar planirao u ovom mjesecu. Ramazan je mjesec u kojem bi svaki vjernik trebao jačati svijest o Bogu dragome - kazao je ef. Ovčina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.