open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Konferencija o kriminalizaciji klevete u RS-u: Izbori će pokazati podršku onom ko je predložio zakon
U Narodnoj skupštini RS-a u Banjoj Luci danas je organizovana stručna konferencija o uvredi i kleveti u pravu RS-a i zemalja regiona, a povodom usvojenog Nacrta izmjena i dopuna entitetskog Krivičnog zakona.
17.05.2023. u 11:00
get url
text

Profesor iz Novog Sada Zoran Pavlović smatra da zakonska rješenja pokažu svoj test, za onoga ko ih donosi, već na sljedećim izborima.

Naveo je da, u evropskom zakonodavstvu kleveta egzistira kao krivično djelo.

- Kritika je dozvoljena, ali ne smije da uđe u crvenu zonu kada postaje krivično djelo - dodao je.

Profesor Igor Vuletić sa Pravnog fakulteta u Osijeku je kazao da je Hrvatska posljednjih godina u kontinuiranom procesu dekriminalizacije klevete.

- Pravo govora i sloboda izražavanja nisu apsolutni i imaju svoja ograničenja - istakao je.

Upitan o predviđenim kaznama za klevetu u RS-u koje se kreću do 100.000 KM, on je naveo da u Hrvatskoj novčane kazne nisu fiksno propisane nego su u vezi s ličnim primanjima osobe koja se osuđuje.

- Utvrđuje se dnevni dohodak ili dnevni iznos, tako da kazna bude prilagođena finansijskim mogućnostima osobe - naveo je.

Profesor Ilija Musa iz Mostara je ocijenio da aktuelni građansko-pravni okvir "nije donio očekivane plodove".

Upitan da li BiH ima nezavisno pravosuđe, lišeno političkog utjecaja, kojem se može povjeriti ovako snažan alat, on je rekao da je uvjeren da sudije u BiH djeluju nezavisno.

Bivši ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović je rekao da je on protiv nekoliko stvari iz predloženog teksta zakona u RS-u koje "ne mogu proći".

- Za predloženi tekst, ja nisam. Na prvom mjestu to su kazne, one su neprimjereno visoke. Također, dobro treba razmisliti o načinu pokretanja postupka, da li po prijedlogu ili po privatnoj tužbi. Jako je diskutabilno da ide po prijedlogu - rekao je Mitrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.