open-navfaktor-logo
search
Istaknuta važnost Rezolucije o Srebrenici
Konferencija u Sarajevu: Islamofobični diskurs Bosnu vidi kao model za obračun s muslimanima
AUTOR: Anadolija
24.05.2024. u 12:04
get url
text
FOTO: AA
Islamofobični diskurs na globalnom nivou Bosnu vidi kao model i oni koji koriste i prakticiraju islamofobiju ono što se dogodilo u Bosni, uključujući genocid u Srebrenici, vide kao način kako se "nositi s muslimanima", poručeno je danas na Konferenciji o islamofobiji koja je organizirana u Sarajevu.
Organizator dvodnevne konferencije je Međunarodna asocijacija za istraživanje islamofobije (IISRA) iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u saradnji sa sarajevskim Centrom za edukaciju i istraživanje Nahla.
Hatem Bazian / FOTO: AA
Hatem Bazian, predsjednik Međunarodne asocijacije za istraživanje islamofobije (IISRA), a ujedno i profesor bliskoistočnih studija na Kalifornijskom univerzitetu u Berkeleyju, SAD, bavi se fenomenom islamofobije, odnosno pitanjima rasizma usmjerenog prema muslimanima, protiv muslimana ne samo u SAD-u, nego na globalnom nivou, u Evropi, u muslimanskim zemljama.
Napad na džamije u Christchurchu
Bazian, porijeklom Palestinac, u razgovoru za Anadoliju kazao je kako su treću konferenciju na ovu temu odlučili organizirati u Sarajevu, jer smatraju da je Bosna i Hercegovina jedno od mjesta gdje se treba razgovarati o samom fenomenu islamofobije. Jedan od razloga je, kako pojašnjava, to što islamofobični diskurs na globalnom nivou ustvari koristi Bosnu kao model.
- Mnogi od onih koji prakticiraju islamofobiju, koriste islamofobiju, misle o Bosni kao modelu kako se nositi s muslimanima, a to je kroz genocid. U tom smislu, etnonacionalizam i korištenje genocida kao načina obračuna s muslimanima, Bosna je u središtu - kazao je Bazian.
Svoju tvrdnju potkrjepljuje slučajem terorističkog napada na džamije u Christchurchu, na Novom Zelandu, iz marta 2019.
- Ako se sjećate, napadač u Christchurchu na Novom Zelandu, pri odlasku u džamiju puštao je srpske nacionalističke pjesme, njegovo oružje bilo je ispisano porukama koje odražavaju genocid u Bosni, a u svom manifestu pisao je o "dobrim djelima, odnosno dobru koje je učinjeno u Bosni ubijajanjem muslimana" - pojasnio je Bazian.
Tokom dana bit će održan i panel na kojem će biti povučena paralela između genocida u Bosni s današnjim genocidom u Gazi.
- Govorit ćemo o genocidu u Gazi, i uspoređujući ga s onim što se dogodilo ovdje u Evropi. Posebno kada je Rusija napala Ukrajinu, mnogi su govorili da se takvo nešto nije dogodilo od Drugog svjetskog rata. Dakle, morali smo ih podsjetiti da se ovdje u Bosni dogodio genocid koji je Evropa zaboravila, veliki dio zapadnog svijeta zaboravio. Dakle, zato je ovo mjesto jako važno - kazao je Bazian.
Rezolucija o Srebrenici
Profesor Bazian je, s tim u vezi, vrlo važnom ocijenio je i sinoć izglasanu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.
- To je veoma važno, i mislim da bismo to mogli doslovno uporediti sa onim što se dešava u Gazi, sa ovim stalnim procesom brisanja. U smislu da 'muslimane samo treba identificirati kao počinioce, oni se nikada ne mogu afirmisati i identificirati kao žrtve'. Zato je za nas važno da imamo ovo sjećanje, ovu identifikaciju i ovu ideju da Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica priznaju ono što se ovdje dogodilo - zaključio je Bazian.
Sehija Dedović / FOTO: AA
Sehija Dedović, osnivačica predsjednica Centra za edukaciju i istraživanje "Nahla", kazala je kako se ovaj centar kroz svoj aktivizam, ali i kroz osnaživanje mladih u tom aktivizmu, već duže vrijeme na različite načine i u različitim formama, bori protiv svih oblika diskriminacije, pa između ostalog i islamofobije.
U tom smislu, dodala je, i današnji događaj čiji su suorganizatori predstavlja nastavak njihove misije. Podsjetila je kako je IISRA vodeća međunarodna agencija koja se bavi ovim pitanjima i kako su pristali da budu domaćini njihove treće konferencije koju su odlučili održati u Sarajevu.
- Islamofobija postaje sve kompleksnija i njene forme ustvari postaju vrlo često i neprepoznatljive odmah, ali kasnije kada dođe na naplatu i kada se dese neki događaj, sukob ili rezultat toga onda itekako vidimo da su njeni korijeni bili u ovoj vrsti rasizma ili islamofobije - zaključila je Dedović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.