open-navfaktor-logo
search
Usvojena sa 115 glasova za
Generalna skupština UN-a prihvatila nacrt rezolucije o borbi protiv islamofobije
Rezolucijom se poziva na imenovanje specijalnog izaslanika UN-a za borbu protiv islamofobije, a pozivaju se države da poduzmu odlučne mjere protiv vjerske netolerancije, posebno usmjerene na islamofobiju
Anadolija
15.03.2024. u 20:57
get url
text
Generalna skupština UN-a
Generalna skupština UN-a
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u petak je velikom većinom podržala rezoluciju čiji je cilj borba protiv islamofobije, prenosi Anadolija.
Glasanjem na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, rezolucija "Mjere za borbu protiv islamofobije" usvojena je sa 115 glasova za, 44 suzdržana i nijedan protiv.
Pakistan je predložio rezoluciju, signalizirajući ujedinjeni front među državama članicama Organizacije islamske saradnje (OIC) u borbi protiv islamofobije na međunarodnoj sceni.
Rezolucijom se poziva na imenovanje specijalnog izaslanika UN-a za borbu protiv islamofobije. Nadalje, poziva države članice da poduzmu odlučne mjere protiv vjerske netolerancije, posebno usmjerene na islamofobiju.
Također se traži da generalni sekretar UN-a podnese izvještaj o implementaciji mjera i napora u borbi protiv islamofobije na Generalnoj skupštini ove jeseni.
U julu prošle godine, UN je usvojio rezoluciju kojom se osuđuje spaljivanje Kur'ana, nazivajući napade na muslimansku svetu knjigu "vjerskom mržnjom". Istog mjeseca Generalna skupština UN-a donijela je rezoluciju koja osuđuje sve akte nasilja nad svetim knjigama kao kršenje međunarodnog prava.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.