open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Koordinacija osam sindikata odbila sve odluke Vlade KS, traže ponovne pregovore
Koordinacija osam sindikata koji predstavljaju 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo je danas imala pregovore sa Vladom Kantona Sarajevo na kojima se, na zahtjev Koordinacije, pregovaralo o povećanju plaće u 2023. godini, isplati jednokratne pomoći za sve radnike u iznosu od 1.080 KM i uvažavanju Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera.
20.12.2022. u 14:12
get url
text

VEZANI TEKST - Sutra sastanak sindikata sa Fortom; Sivro: Očekujemo da govorimo o iznosima, a ne "ima para, nema para"

Na početku pregovora Vlada KS je Koordinaciji sindikata saopćila da je Vlada odlučila da kroz budžet KS, kroz povećanje osnovice, odnosno boda ne može povećati plaće svim radnicima. Naglašeno je da je odluka Vlade da se radnicima u zdravstvu i komunalnoj privredi (oko 9.000 radnika) ne povećava plaća na ovim pregovorima, već da sindikati trebaju pregovarati u svojim resorima i kroz te odvojene pregovore povećati ptaće radnicima u zdravstvu i komunalnoj privredi. 

Također, saopćeno je da je Vlada odlučila da plaće za oko 14.000 radnika poveća kroz povećanje boda na 1,05 u Zakonu o izvršenju budžeta KS za 2023. godinu, što znači povećanje plaće u iznosu od 5 posto. 

Iz Koordinacije osam sindikata dalje navode da im je na pregovorima rečeno da Vlada KS nema namjeru da isplati jednokratnu novčanu pomoć, što je jedan od njihovih zahtjeva. 

VEZANI TEKST - Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000

S obzirom na to da se Koordinacija osam sindikata obavezala da će nakon pregovora sa Vladom KS održati interni sastanak na kojem će se referirati na odluke Vlade, Koordinacija je svoj odgovor već poslala Vladi KS.

Predsjednik Koordinacije osam sindikata Saudin Sivro je potpisao sljedeće odluke:

1. ne privata se odluka Vlade KS o povećanju plaće za oko 14.000 radnika u iznosu od 5 posto jer se radi o jednostranoj odluci, a ne o prijedlogu za dalje pregovore,

2. ne prihvata se odluka Vlade KS prema kojoj se ne želi isplatiti jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 KM za sve radnike u Kantonu Sarajevo,

3. ostajemo pri zahtjevu za isplatu 1.080 KM svim radnicima, 

4. tražimo da se nastavi pregovarati o povećanju plaće svim radnicima u iznosu od 10 do 20 posto, 

5. pozivamo Vladu KS da se održi još jedan sastanak najkasnije do petka, 23.12.2022. godine, kako bi se pregovori okončali uz prisustvo svih resornih ministara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.