open-navfaktor-logo
search
O (bez)viznom režimu
Kordić: Broj dolazaka turista iz trećih zemalja u odnosu na evropske zemlje gotovo je zanemariv
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić dao je u srijedu punu podršku turističkim radnicima i svim djelatnostima koje su povezane s turizmom, ocijenivši nedopustivim da turizam u Bosni i Hercegovini bude taoc bilo čijih političkih interesa.
02.06.2021. u 11:22
get url
text

Naveo je kako Bosna i Hercegovina kao država usmjerena na proces integracije u Evropsku uniju treba biti odgovorna u provođenju politika Unije, pa tako i kada je u pitanju vizni režim.

- Apsolutno su neprihvatljivi događaji s posljednje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj se pod zajednički nazivnik dovodi liberalizacija bezviznog režima, koji je protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i dolazak evropskih turista u Bosnu i Hercegovinu, što je od presudnog značaja za turizam - kazao je mostarski gradonačelnik u izjavi za Fenu.

Ustvrdio je kako je temeljem ranijih analiza jasno vidljivo da je broj dolazaka turista iz trećih zemalja u odnosu na europske zemlje gotovo zanemariv.

 S tim u vezi, naglašava, "nedopustivo je da turizam u Bosni i Hercegovini bude taoc bilo čijih političkih interesa".

 - Grad Mostar je prepoznatljivo turističko odredište za sve one koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu i jasno podupiremo nastojanja turističkih radnika da ostvare prava koja zaslužuju. Oni su ti koji izravno doprinose razvoju i boljitku društva u cijelosti - istaknuo je Kordić.

Pritom je izrazio uvjerenje "kako svi u ovim izazovnim vremenima moramo biti opredijeljeni za pokretanje privrednih djelatnosti, kako bismo očuvali radna mjesta".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.