open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Parlamentu
Kožul: Sabina Ćudić je od Bošnjakinje postala ostala; Kojović: To je uradila iz solidarnosti
Promjenu nacionalnog izjašnjavanja Sabine Ćudić iz Naše stranke na izborima 2018. godine je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, danas koristio kao "praktični razlog" za predlaganje HDZ-ovog zakona kojim bi se, između ostalog, u lične karte upisivala pripadnost konstitutivnom narodu.
27.06.2022. u 15:23
get url
text

Ovaj zakon je ranije danas odbila Ustavnopravna komisija, a o njemu se potom opet povela rasprava na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Iako je Kožul koristio inicijale, u jednom momentu je rekao "Sabina", dok je kasnije Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, potvrdio da je riječ o Sabini Ćudić.

Kožul je kazao da će koristiti tekst portala Raskrinkavanje iz 2018. u kojem se spominje Ćudić kao jedan praktični razlog za predlaganje zakona.

- S. Ć. ovogodišnja je kandidatkinja Naše stranke za Parlament FBiH. U isti dom pokušala je ući četiri godine ranije, tačnije u Dom naroda, kao ostala iz Skupštine Kantona Sarajevo. Njen transfer u ovaj dom zaustavila je Centralna izborna komisija jer je ustanovila da je u odnosu na prošle izbore uspjela promijeniti sitnicu, vlastitu naciju, od Bošnjakinje je postala ostala. Stoga joj je CIK zabranio da postane delegatkinja jer od promjene nacije treba proći barem jedan ciklus. To je primjer zloupotrebe nacionalne pripadnosti – rekao je Kožul.

Ovo je komentirao i pojasnio zastupnik Naše stranke i njen bivši predsjednik Predrag Kojović.

VEZANI TEKST - HDZ-ov prijedlog da se u lične karte upisuje etnička pripadnost nema podršku Ustavnopravne komisije

- Sabina Ćudić je bila kandidatkinja na lokalnim izborima 2012. godine. Nije izabrana za načelnicu Novog Grada. Zatim se, shvativši da dok god je ova garniturira na vlasti, četvrta ustavna kategorija o kojoj govori Dejton, takozvani ostali, što je uvredljivo ime po sebi, iz solidarnosti upisala kao ostali. CIK je to utvrdio, ne slažem se s njihovom odlukom, i nije joj dopustio da postane član Doma naroda. Znači, CIK ima podatke koji su im potrebni i reaguje kad misli da je ispravno. To je bio CIK koji ste tada kontrolisali u potpunosti – rekao je Kojović.

Dodao je da interesantno pak da u Federalnom parlamentu sjedi čovjek iz Mostara koji tvrdi da je Hrvat iako sjedi u Parlamentu kao Srbin.

Veći broj zastupnika je ponovo iznio kritike na račun ovog HDZ-ovog prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima u Bosni i Hercegovini. Na sjednici Zastupničpkog doma trebaju da se izjasne o mišljenju Ustavnopravne komisije. Ako ono bude usvojeno, zakon "pada". Ako mišljenje Ustavnopravne komisije ne bude usvojeno, prijedlog zakona ostaje u proceduri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.