open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Kraljević: U budžetu za 2024. godinu za penzije je planirano 317 miliona KM, socijalne kategorije 57,7 miliona KM...
U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas se raspravlja o Prijedlogu budžeta FBiH za 2024. godinu po hitnom postupku.
24.01.2024. u 15:07
get url
text

Budžet iznosi blizu 7,5 milijardi KM i veći je za pola milijarde od prošlogodišnjeg. Prisutnima se obratio federalni ministar finansija Toni Kraljević. 

- Budžet iznosi 7.474.800.209 KM i povećan je za 537.236.854 KM od prošlogodišnjeg. Što se tiče izdvajanja za penzije ona su 317,7 miliona KM. Kod ministarstva za boračka pitanja imamo uvećanje za 9,6 miliona kod troškova liječenja, izgradnju spomen obilježja, za sahrane i dženaze.

Za ratne vojne invalide dodatni milion KM za nabavku automobila, što je ukupno 2,5 miliona KM. Što se tiče Ministarstva okoliša i turizma uvrstili smo dva kapitalna transfera od po dva miliona KM. Jedan je Akcijski plan strategije okoliša a drugi dva miliona KM za razvoj turizma u FBiH - rekao je federalni ministar finansija Toni Kraljević.

Dodaje da je transfer za poljoprivredu uvećan za 11 miliona KM i ukupan iznos za poljoprivredu je 175 miliona KM.

Kada je riječ o Ministarstvu prometa i komunikacija rasplagat će sa 165 miliona KM, od toga 34,7 miliona KM ide za Željeznice FBiH, 17 miliona KM za izgradnju aerodroma Bihać, sedam miliona za aviopromet...

Kraljević kaže kako će ove godine više novca ići prema Ministarstvu pravde, za kazneno-popravne zavode.

Transferi za kulturu, prevashodno kapitalne, planirani su uvećanjem 12,2 miliona KM (za sportsku infrastrukturu, institucije kulture, te kulturno i graditeljsko nasljeđe).

Za socijalne kategorije planirano je 57,7 miliona KM, civilne žrtve rata, cvilni invalidi.

U prijedlogu budžeta planiran je i novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče u iznosu od 16 miliona KM.

Ide 10 miliona KM za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Kraljević je rekao da je planirano pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.