open-navfaktor-logo
search
Porodično nasilje
Kratina: Nedopustivo presporo ide potpuni institucionalni odgovor zaštite žrtava
Šta je do sada uradilo Federalno ministartvo pravde da se donesu potrebne izmjene zakona
AUTOR: E.D.-Š.
28.05.2024. u 07:51
get url
text
Alma Kratina
Alma Kratina
FOTO: Facebook/Alma Kratina
U Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih sedmica se mogu čuti informacije o stravičnin porodičnim nasiljima a među kojima je i taj da je muškaraca u Tuzli pobio svoje dvoje djece i suprugu sjekirom. Nije strano ni da se nesuglasice u braku rješavaju na način da muškarac ubije suprugu.
Iako su federalni parlamentarci još prošle godine tražili hitno donošenje zakona o zaštiti od nasilja u porodici kao i izmjene Krivičnog zakona koje bi donijele rigoroznije kazne za počinioce, to do danas nije urađeno.
Stoga, federalni zastupnici i delegati pitali Federalno ministarstvo šta se radi na donošenju ovih zakona.
- Radne grupe zadužene za pripremu propisa održavaju redovne radne sastanke pri čemu su trenutne aktivnosti usmjerene na pripremu nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama za drugo čitanje a koji je utemeljen na Nacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji je u prvom čitanju usvojen u oba doma Parlamenta FBiH - navode iz Ministarstva i dodaju kako se priprema nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, također za drugo čitanje.
Navode kako su radne grupe podržane od UN Women na način da su im na raspolaganje stavljeni ekspertna pomoć i podrška.
- Sukladno programu rada Federalnog ministarstva pravde za 2024. godinu finaliziranje oba nacrta planirano je za drugi kvartal tekuće godine, nakon čega će biti upućeni Vladi FBiH na razmatranje - odgovorili su iz ministarstva federalnim parlamentarcima.
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina (DF) kaže kako presporo dolazi institucionalni odgovor.
- Presporo ide potpuni institucionalni odgovor zaštite žrtava, nedopustivo presporo. Mi smo kao Komisija za ravnospravnost spolova Zastupničkog doma dobili informaciju iz Ministarstva pravde da ćemo prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona dobiti kao i zakona o zaštiti od nasilja u porodici u junu u parlamentarne klupe - kazala nam je Kratina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.