open-navfaktor-logo
search
Zastupnici o potezu Vlade
Kratina: Ogromna je administracija u rudnicima; Prašović: Ovo je guranje problema pod tepih
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja će biti održana 30. novembra u Sarajevu, po zahtjevu premijera Federacije BiH, raspravljat će se i o stanju u rudnicima FBiH, štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenih sa protesta održanih 23. i 24. novembra pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.
27.11.2021. u 20:35
get url
text

Rudari su tražili stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavku direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovog preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM...

"Šta radi tužilaštvo?" 

- Ne može Vlada FBiH nigdje prebacivati ova teška pitanja, za koja je nadležna i zbog čega su rudari digli svoj glas, u nepodnošljivoj situaciji strahova i teškog položaja u kojem žive. Svjedoci smo da su se u rudnicima, sad već decenijama dešavale zloupotrebe i loše vođenje od strane menadžmenta, o čemu svjedoče izvještaji Ureda za reviziju FBiH već godinama. Postavlja se pitanje: "Šta radi tužilaštvo"? Kako je moguće da je dug za poreze i doprinose prešao pola milijarde?! Zbog čega nije bilo dovoljno socijalnog dijaloga u proteklom periodu koji je bio neophodan u početku prezahtjevnog procesa restrukturiranja. Konačno, ko je u proteklim godinama opteretio rudnike ogromnom administracijom na račun rudara kojih i danas nedostaje i ko nije namjenski utrošio sredstva opredijeljena za pobošljanje uvjeta rada - kaže Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH i dodaje.

Dodaje da se radi o problemu koji prevazilazi odnos između rudnika i Elektroprivrede, jer proces energetske tranzicije je toliko opsežan da zahtijeva uključivanje svih institucija i korištenje svih kapaciteta struke u Federaciji i državi generalno.

- U nedostatku višegodišnjeg suočavanja nadležnih institucija sa utvrđenim nepravilnostima u radu menadžmenta u rudnicima i elektrodistribuciji grubo se krše radnička prava, a ni danas nema neophodnog socijalnog dijaloga koji bi pokazao da imamo novi kurs na rješavanju ovih zahtjevnih pitanja - kazala je Kratina.

Sanela Prašović, predsjednica Kluba zastupnika SBB u Zastupničkom domu FBH, kaže da Vlada FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem, kada ne zna kako da riješe neki problem, delegira ga prema Parlamentu FBiH.

Pitanje rudnika zanemarivano godinama 

- I pored toga, prioritet je da se problem riješi i da se rudarima pomogne, pa stoga je dobro da o svemu razgovaramo i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Osobno sam zatražila odgovore na nekoliko pitanja od Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH kako bih imala širi i sveobuhvatniji uvid u situaciju za sjednicu koja će se održati u utorak, 30. novembra. Pitanje stanja u rudnicima je godinama zanemarivano i problemi su "gurani pod tepih". Tih problema je mnogo, ali to ne znači da se isti ne trebaju rješavati. Naprotiv, morali su se poodavno rješavati a to nije činjeno na adekvatan način- kazala je Prašović.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) nam je kazao kako Parlament FBiH svakako treba da je uključen u rješavanje problema rudara.

- I SDP je također tražio raspravu u Parlamentu FBiH. Međutim, ovo je bježanje od odgovornosti Vlade FBiH ukoliko ne dostavi konkretne prijedloge pred Parlament. Neozbiljno je od Vlade FBiH, koja nema parlamentarnu većinu, bez prijedloga dolaziti u Parlament a zbog problema koji su oni napravili - mišljenja je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.