open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Kratina: Prijedlog poslodavaca o izmjeni Zakona o doprinosima usaglasiti sa Fondom PIO FBiH
Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Savez samostalnih sindikata BiH, osuđuju odluku rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o neuvrštavanju na dnevni red sjednice zakazane za 15. mart izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezi na dohodak, čijim usvajanjem bi se, kako navode, omogućilo brzo povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.
10.03.2023. u 07:42
get url
text

Pojašnjavaju kako su predloženi zakoni korisni za cjelokupnu društvenu zajednicu, a usvajanje tih zakona bi omogućilo brzu reakciju u kojoj nijedan od socijalnih partnera (vlast, sindikati, poslodavci) ne bi pretrpio štetu nego bi svi imali direktnu i indirektnu korist.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Povećanje plaća do 400 KM ne bi išlo "preko leđa" federalnog budžeta

- Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna zakona zaposlenima u realnom sektoru, kroz brza povećanja njihovih primanja, pomoglo bi se da lakše podnesu povećane troškove života i inflaciju. Istovremeno, barem dijelom, zaustavio bi se odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH što je sve veći problem u čitavoj BiH - naveli su iz Udruženja poslodavaca FBiH i SSSBiH.

"Hitno rješavati situaciju"

Zatražili smo komentar federalnih parlamentaraca.

- Moje mišljenje je da ove zakone trebamo donositi na početku mandata kako bi se pratio učinak i da smo to davno trebali učiniti. Zbog nemanja iskrenog socijalnog dijaloga na relaciji Vlada Federacije BiH, poslodavci, sindikat u restrospektivi, sada svjedočimo situaciji koju treba hitno rješavati u interesu svih radnika i poslodavaca.

Svakako da je neizostavno da se sve skupa usaglasi sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje zbog stabilnosti Fonda i kako su ovo pitanja od vanredne važnosti za Federaciju, odgovornost na svima nama je velika da nađemo realno, izvodljivo rješenje - govori nam Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dodaje kako je otežavajuća okolnost situacija sa Federalnom vladom.

- Ono što jeste otežavajući momenat je svakako stanje sadašnje Vlade Federacije, pitanje nove vlade koja treba preuzeti vođenje ovog procesa, kao i rad domova u Parlamentu FBiH na kojima je podrška najboljem rješenju, u interesu građana generalno - kazala nam je Kratina.

Razgovorali smo i sa Irfanom Čengićem, delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Prihvatljiv svaki prijedlog koji ne ugrožava sistem"

- Svaki prijedlog koji ima podršku poslodavaca i sindikata te koji ne ugrožava sistem je za mene prihvatljiv. Očekujem da rukovodstva oba doma što prije se konsultuju oko novog prijedloga Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak te zajedno sa Vladom FBiH pokrenu parlamentarni postupak za usvajanje zakona - rekao nam je Čengić.

Naime, ideja poslodavaca u FBiH je da se nivo doprinosa zadrži na ovogodišnjim, na osnovicama koje jesu u ovoj godini, a da se povećanje do 400 KM plaća praktično samo 11 posto doprinosa, umjesto ovih 41,5 posto koji su puni doprinosi na bruto plaću.

Primjera radi, ako je neko imao plaću 900 KM u posljednja tri mjeseca, poslodavac mora platiti pune doprinose na 900 KM, a ako hoće da radniku poveća plaću sa dodatnih 200 KM više, na njih plaća subvencionirane doprinose, tačnije 11 posto.

VEZANI TEKST - Krnjić: Prijedlog da se na "dodatak na plaću" uplaćuje 11 posto je laičko razmišljanje i može biti strašno opasno

Negativno mišljenje o ovom prijedlogu ima Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, nazvavši ga u ranijoj izjavi za Faktor nonsensom i neprovodivim.

- Prijedlog, kako rekoste poslodavaca, da se na neki dodatak na plaću (nije mi jasno šta je to uopće) plaća samo 11 posto doprinosa za PIO je nonsens i kao takav neprovodiv. Taj prijedlog je laičko razmišljanje koje može biti strašno opasno po red u fiskalnom sistemu FBiH - ukazao je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.