open-navfaktor-logo
search
Nema zelenog svjetla
Krišto izvještaj iz EU-a nazvala značajnim iskorakom: Do kraja godine raditi na reformama, naročito izbornim
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler uručio je predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.
08.11.2023. u 16:22
get url
text

VEZANI TEKST - BiH će otvoriti pregovore o pristupanju EU kada se ispune uvjeti, problem neustavni zakoni u RS-u

Evropska komisija je predložila otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju Evropskoj uniji onda kada budu ispunjeni uvjeti, odnosno "kada bude ostvaren nužni stepen usklađenosti s kriterijima EU-a". Evropska komisija će u martu iduće godine izvijestiti Evropsko vijeće o napretku u ispunjavanju tih uvjeta. 

- Ovo je značajan i snažan iskorak, poticaj da nastavimo raditi jače, brže, bolje i odgovornije na ispunjavanju preostalih obaveza, prvenstveno radi nas. Ovaj Izvještaj je sadržajan i treba dosta vremena da ga iščitamo, proučimo, da vidimo šta nas očekuje, ali ono što je značajno jeste da se Izvještaj bazira na ono što je učinjeno od strane Vijeća ministara, odnosno institucija Bosne i Hercegovine, i da je u odnosu na prethodne godine napravljen značajan iskorak posebno na polju vladavine prava, usklađivanja stavova sa stavovima EU-a, na jačanju ekonomske stabilnosti, izgradnji funckionalnog bh. društva - rekla je Krišto.

Kazala je da su sretni i jer je Evropska komisija usvojila i novi plan rasta koji je predsjednica EK Ursula von der Leyen predstavila prošle sedmice prilikom posjete BiH, te da se taj paket odnosi na značajna ulaganja.

- Drago mi je da je Evropska komisija cijenila sve što smo radili, da je sagledala i BiH u kontektstu geopolitičkog okruženja i da na takav način pomogne BiH u ovom trenutku. Ovaj Izvještaj je rezultat dobrih politika, politika dogovora, konsenzusa. BiH jedino može na takav naćčin praviti iskorak - dodala je Krišto.

VEZANI TEKST - Šta piše u Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini

Rekla je da poziva sve predstavnike i političke lidere u BiH da nastave raditi na provođenju i preostalih reformi do kraja godine.

Tu je pomenula "cjelovite izborne reforme" i provedbu presuda Evropskog suda i Ustavnom suda BiH "da bismo rasteretili odnose u BiH i poslali poruku da BiH postaje stabilnija".

- U narednom periodu očekujem od svih političkih predstavnika i kolega u Vijeću ministara da napravimo iskorak na svim obavezama koje smo dobili u ovom trenutku - rekla je Krišto.

Ovdje je istakla donošenje zakona o sprječavanju sukoba interesa, zakona o sprječavanju pranja novca, zakona o sudovima, odluku o imenovanju IPA koordinaroda, imenovanje komisije za sklapanje sporazuma sa FRONTEX-om.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozvao je domaće lidere i institucije da provedu potrebne reforme koje će imati pozitivne efekte na kvalitetu života građana u Bosni i Hercegovini, napominjući da EU svakako ostaje uz BiH kao njen najveći trgovinski partner i investitor.

Istakao je da su vrata Evropske unije širom otvorena za Bosnu i Hercegovinu.

- Sada je na Bosni i Hercegovini da izvrši potrebne reforme, iskoristi ovu priliku i prođe kroz ova otvorena vrata - poručio je Sattler.

Dodao je da je u izvještaju navedeno da Bosna i Hercegovina i prije marta 2024. godine može ponuditi argumentaciju da zemlje članice EU-a donesu odluku o otvaranju pregovora.

- Još jedan pozitivan korak je da Bosna i Hercegovina sustiže ostatak regiona - kazao je Sattler, napominjući da EU prepoznaje pozitivan pomak u BiH, ali je naglasio da određene negativnosti usporavaju put BiH prema EU:

- Izvještaj se nadovezuje na dodjelu kandidatskog statusa od prije godinu dana i predstavlja jasan signal da je mjesto Bosne i Hercegovine u EU. Institucije EU-a poručile su da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu.

Sattler je poručio da je pred vlastima u BiH puno posla na evropskom putu, posebno u pogledu ekonomskih pitanja.

- Ovo nas dovodi do posljednje napomene, a tiče se Plana rasta za Zapadni Balkan. Plan koji je usvojen osigurava sredstva za reforme koje privlače investicije, odnosno investicije su podsticaj za reforme. Ovo je važna ponuda za cijeli region, nešto nezabilježeno u proteklim decenijama u procesu pridruživanja. Želim da zajednički radimo na regionalnoj integraciji, ono što je započeto u okviru Berlinskog procesa. Ovo treba da prate ključne reforme, posebno one koje se tiče vladavine prava, korupcije, organizovanog kriminala - kazao je Sattler.

Istakao je da će EU u narednom periodu pružiti značajna finansijska sredstva.

- Šest milijardi eura, dvije milijarde su bespovratna sredstva, grantovi, a četiri zajmovi i krediti. Ovo nije neki tek dodatni finansijski instrument. Ako tome pridodate ostale finansijske pomoći, time smo dosegli nivo finansijske podrške uporediv sa sredstvima koje povlače zemlje članice EU-a u smislu koristi koje ostvaruju. To je nešto novo što dolazi sa Planom rasta i mislim da je sjajna poruka koja je poslana zemljama regiona - rekao je Sattler i nastavio:

- Taj novac će se davati pod uslovom reformi i pratiti modalitet programa rekonstrukcije i oporavka koji je osmišljen za zemlje članice nakon pandemije po istim principima, po principu reforme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.