open-navfaktor-logo
search
Josip Grubeša
Kritizirao ga i Brammertz: Čovićev ministar koji je "pomagao" ratnim zločincima, Tužilaštvu BiH ga prijavile žrtve
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oglasilo se nakon što je u medijima objavljeno da je Rade Garić, osuđeni ratni zločinac, prebačen u tajnosti u Srbiju na izdržavanje kazne.
15.02.2023. u 19:51
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar koji je oslobodio ratnog zločinca Marka Radića optužuje SDA da štiti ratne zločince!?

U vrijeme donošenja Rješenja 15. decembra 2022. godine kojim je dopušten transfer zločinca Garića u Srbiju ministar pravde BiH bio je HDZ-ov Josip Grubeša, a u pojašnjenju zašto je to učinjeno, iz Ministarstva su se pozvali na važeće konvencije. 

- Predmetno rješenje je doneseno u skladu, kako odredbama Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, čija je potpisnica i BiH, tako i odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a visina kazne koju je izrekao nadležni sud u Republici Srbiji je istovjetna visini zatvorske kazne koju je izrekao Sud BiH - pojasnili su iz Ministarstva pravde BiH. 

Vlasenički monstrum je bio osuđen na 20 godina zatvora za progon bošnjačkog stanovništva na području Vlasenice 1992. i Srebrenice u julu 1995. godine, da bi mu drugostepenom presudom u januaru 2022. kazna smanjena na 17 godina zatvora. 

Nije prvi put da je Grubeša potpisao dokument kojim se osuđeni ratni zločinac prebacuje u drugu državu. Uradio je to i 8. oktobra 2018. godine kada je potpisao Rješenje o transferu osuđene osobe, kojim se dopušta transfer Marka Radića iz BiH u Hrvatsku, kako bi zatvorsku kaznu zbog počinjenih ratnih zločina izdržavao u toj zemlji.

Sud BiH je Marka Radića, zvanog Maka, 9. marta 2011. godine osudio na 21 godinu zatvora, a u kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 2. juna 2006. godine. Osuđen je zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

Radić je, utvrđeno je presudom, od jula 1993. do marta 1994. godine u svojstvu komandanta Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i diverzantske jedinice Ivan Stanić Ćićo, a kasnije kao komandant Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno, učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje više desetaka bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje. Učestvovao je, navodi se u presudi, u nezakonitom zatvaranju muškaraca, zatočenika iz Heliodroma, koji su dovođeni u Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom.

VEZANI TEKST - Ministar Grubeša odobrio vlaseničkom monstrumu Radetu Gariću izdržavanje kazne u Srbiji

Županijski sud u Zagrebu prihvatio je Radićevu molbu te je 31. augusta 2018. godine donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH, prema kojoj je Radić pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora. Potom je Županijski sud u Zagrebu preinačio presudu Suda BiH, i gotovo je prepolovio te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci, te je Radić pušten na slobodu u decembru 2018. godine. 

Ratnog zločinca je u novembru 2020. godine u Mostaru ubio Josip Cvitanović Cviki, koji je u januaru 2022. godine osuđen na 17 godina i šest mjeseci zatvora. 

Grubešinu tadašnju odluku, koju je donio sam, bez konsultacija sa Kolegijem Ministarstva pravde, kritizirao je i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serge Brammertz. On je ministru Grubeši uputio dopis u kojem je iskazao nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa kojom je Marku Radiću osuđenom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine drastično smanjena kazna.

Brammertzu je bilo neshvatljivo to što je Grubeša kao ministar potpisao odluku kojom je u oktobru dao suglasnost da se bivšem oficiru HVO-a Radiću koji je u BiH 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog ratnih zločina u logoru Vojno kod Mostara uključujući ubistva, silovanja i zlostavljanja zatvorenika dopusti da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj.

VEZANI TEKST - Ko je dozvolio da presuđeni ratni zločinac u tajnosti bude prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne?

Iz Udruženja žrtava iz BiH podnijeli su tada Državnom tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Josipa Grubeše, ministra pravde BiH.

- Grubeša je izvršio nezakonit transfer Marka Radića državnim organima Republike Hrvatske, čime je počinio krivično djelo i nanio štetu ustavno-pravnom sistemu BiH, kršeći međunarodne i domaće pravne norme, saopćeno je tada iz Udruženja, koje nikada nije dobilo odgovor od Tužilaštva BiH.

I neće Grubeša ostati upamćen samo kao HDZ-ov ministar koji je "pomagao" ratnim zločincima, već i kao ministar pravde koji komentariše sudske presude. 

Nepravosnažnu presudu Kantonalnog suda u Bihaću od prošle godine kojom su Hamdija Abdić i ostali oslobođeni krivice za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstvo pravde BiH i ministar Josip Grubeša nazvali su nepravednom, što je, prema mišljenju njegovog zamjenika, advokata, ali i nekih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), neprihvatljivo.

Iz Ministarstva pravde tada je saopćeno "da je riječ o selektivnom dijeljenju pravde i političkom potezu bosanskohercegovačkog pravosuđa".

Sud je grubo zanemario temeljne postulate prava, te je presuda jasan pokazatelj da vladavina prava ne postoji u BiH. Apeliramo na nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH, te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove - navedeno je tada u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.