open-navfaktor-logo
search
Federalni zavod PIO
Krnjić: Prijedlog da se na "dodatak na plaću" uplaćuje 11 posto je laičko razmišljanje i može biti strašno opasno
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić za Faktor je prokomentirao inicijativu poslodavaca u Federaciji da se na "dodatak na plaću," koji bi iznosio do 400 KM, plaća svega 11 posto doprinosa na PIO. Smatra je nonsensom i kao takvom neprovodivom.
09.02.2023. u 08:31
get url
text

Ideja poslodavaca je da se nivo doprinosa zadrži na ovogodišnjem, na osnovicama koje jesu u ovoj godini a da se povećanje do 400 KM plaća praktično 11 posto umjesto 41,5 posto koji su puni doprinosi na bruto plaću.

Naprimjer, ako je neko imao plaću 900 KM, poslodavac mu mora platiti pune doprinose na 900 KM, a ako hoće da mu da dodatnih 200 KM više, na njih plaća subvencionirane doprinose, tačnije 11 posto.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Povećanje plaća do 400 KM ne bi išlo "preko leđa" federalnog budžeta

- Prijedlog, kako rekoste poslodavaca, da se na neki dodatak na plaću (nije mi jasno šta je to uopće) plaća samo 11 posto doprinosa za PIO je nonsens i kao takav neprovodiv. Taj prijedlog je laičko razmišljanje koje može biti strašno opasno po red u fiskalnom sistemu FBiH - ukazuje Krnjić i dodaje: 

- Naime, ako se, kako pretpostavljam da su predlagači mislili, plaća zaposlenika razdvoji na dvije osnovice, to bi uništilo kategoriju bruto plaće i bruto satnice, koje su stub, to jeste, jedan od stubova fiskalnog sistema i dovelo do nepopravljivog nereda u fiskalnom sistemu, a time i u sistemima penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Kaže kako je teza da bi se iz tog osnova povećale plaće radnika zabluda. 

- Teza da bi se iz tog osnova povećale plaće radnika je također zabluda jer poslodavac će uvijek i svugdje u svijetu platiti radnika onoliko za koliki, minimalni iznos on hoće raditi određeni posao. Dakle, spomenuti prijedlog ima jedinu svrhu povećanja profitabilnosti kod poslodavca. Ako je to društveni cilj, onda neka se donose takva rješenja - rekao je Krnjić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.