open-navfaktor-logo
search
Povelja slobode
Krug 99: BiH ima budućnost kao društvo zajedničkih vrijednosti
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zasigurno je jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH. BiH ima svoju budućnost kao društvo zajedničkih vrijednosti, poručeno je danas na redovnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu.
28.02.2021. u 13:53
get url
text

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH), Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost (SGV-PR) i Krug 99 održali su zajedničku sesiju u online formatu na temu "Dan nezavisnosti BiH – Bosanska povelja slobode".

Uvodničari su bili prof. dr. Omer Ibrahimagić, mr. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI, dr. Marijo Pejić, predsjednik HNV BiH, prof.dr. Hazim Bašić, član Predsjedništva Kruga 99 i doc. dr. Benjamina Londrc-Karić, priređivač „Bosanske povelje slobode i prava čovjeka i građanina“.

Prof. dr. Ibrahimagić je u obraćanju podsjetio na referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je održan prije 29 godina.

- Kad je riječ o 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, možemo reći da je do toga došlo nakon 529 godina. Prvog marta drugog dana referenduma oko 64 posto građana s pravom glasa izjasnilo se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, ne bi bilo tih 64 posto da za nezavisnu BiH nisu bili građani BiH, neovisno o tome kojoj etničkoj grupi pripadaju jer nijedna etnička grupa u BiH nije imala natpolovičnu većinu u stanovništvu BiH. To je jedna velika vrijednost. Mi se i danas borimo za ostvarenje te vrijednosti - kazao je prof. Ibrahimagić.

Naglasio je da je vrlo važno razviti građansku svijest kod ljudi o njihovim pravima i odgovornosti za sudbinu Bosne.

- Posebno, imajući u vidu činjenicu da je u proteklom periodu, posebno u posljednjih 150 do 200 godina jednom propagandom naših susjedu koji pretendiraju da od Bosne prave veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, da se sistematski gušila ideja bosanstva i pripadanja tom bosanstvu i Hrvata i Srba i drugih pripadnika etničkih grupa Bosni i Hercegovini kao njihovoj domovini i njihovoj državi i njihovoj odgovornosti za sudbinu Bosne - rekao je Ibrahimagić.

Zlatar je istakao da je Dan nezavisnosti BiH zasigurno jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

- Nužno je dodatnu snagu crpiti iz onih perioda i historijskih dokumenata koji su na jasan način oslikavali snagu našeg društva, zajedništvo i neuništivost bosanskog duha koji je do danas ostao enigma za sva ona društva koja nisu izgrađena na bogatstvima različitosti - rekao je Zlatar te dodao:

- BiH ima svoju budućnost kao društvo zajedničkih vrijednosti. Od BiH i njenih historijskih vrijednosti nismo odustali u najtežem vremenu agresije i počinjenog genocida i nema opravdanja da to učinimo i danas i pored velikih izazova i nepravdi.

Pejić je svima građanima čestitao Dan nezavisnosti BiH te istakao da je referendum o nezavisnosti jedan od najvažnijih događaja u povijesti BiH, naglasivši značaj izdavanja knjiga i publikacija kao što je "Bosanske povelje slobode i prava čovjeka i građanina“.

- Ova knjiga prikazuje najvažnije dokumente koji pokazuju da je Bosna i Hercegovina oduvijek štitila slobodu prava čovjeka i građana u svim svojim povijesnim razdobljima od Kulina bana pa do ZAVNOVIH-a. Znamo da su ta prava bila zagarantirana i na prvim višestranačkim izborima. Referendum je upravo bio izraz te slobode - kazao je Pejić.

Naglasio je da u građanski koncept Bosne i Hercegovine svi njeni narodi trebaju unijeti svoje pozitivne kulturne specifičnosti.

Prof. Bašić je istakao da su građani BiH izlaskom na referendum 1992. godine odabrali put za koji su smatrali da je najbolji za njihovu državu.

- Danas se nažalost suočavamo s političkim strujama koje još uvijek ne prihvataju da Bosna i Hercegovina treba da bude normalna, demokratska i građanska država kakve su sve države u okruženju i u Evropskoj uniji. Na nama svima je da se borimo na tom putu - rekao je Bašić.

Benjamina Londrc-Karić, priređivač "Bosanske povelje slobode i prava čovjeka i građanina“ istakla je da su povelje koje su predstavili u toj publikaciji svjedoci multivjerskog društva BiH.

- Povod publikaciji je 1070 godina postojanja zemlje Bosne i javne vlasti u njoj. Povelje koje smo predstavili u publikaciji su svjedoci postojanja njenog multivjerskog društva i javne vlasti sve do danas - rekla je Londrc-Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.