open-navfaktor-logo
search
Presječena traka
Kvesić na otvaranju nove zgrade SKB-a Mostar: Što više radimo, to više povećavamo svoj dug
Ministar zdravstva Republike Hrvatske (RH) Vili Beroš i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak su presijecanjem trake službeno otvorili novu zgradu Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.
21.12.2023. u 14:49
get url
text

Prilikom ovog svečanog čina uz njih su bili i direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osama Al-Ahmadi i šefica Klinike Marija Novaković Bošnjak.

Kvesić je kazao kako mu je velika čast što treći put otvara novi veliki bolnički objekt u krugu mostarske bolnice.

- Nije bilo lako, trajalo je dugo, ali bolnica od prije 30 godina i ova danas su dva različita svijeta. Zahvaljujući generalnom direktoru Saudijskog fonda, njegovom timu za razvoj, zahvaljujući njihovoj susretljivosti i više nego povoljnom kreditnom aranžmanu mi danas imamo i Onkologiju i Pedijatriju - kazao je.

Kvesić je zahvalio Vladi HNK koja otplaćuje saudijski kredit te Vladi RH-a čija finansijska injekcija, kako je kazao, drži SKB Mostar iznad vode.

- Hvala na svemu i Draganu Čoviću, kojeg molim da istraje s nama da bolnica konačno dobije vlasnike, da budemo održivi i da ne budemo čardak ni na nebu, ni na zemlji. Što više radimo, to više povećavamo svoj dug i to je na duge staze apsolutno neprihvatljivo - kazao je Kvesić.

Prema njegovim riječima, u posljednjih 20-ak godina izgrađeno je oko 50.000 kvadrata novog bolničkog prostora.

- Imamo skoro 500 doktora i preko 90 posto naših pacijenata ostaje ovdje i tu se liječi. Mislim da to vrijedi sačuvati za naš narod. Od danas imamo pedijatriju visokog standarda za sve one male i veće, za budućnost. Djeca nisu ljudi u malom, oni trebaju još ono nešto, najbolje uvjete zdravstvene skrbi i to ćemo im ovdje moći omogućiti - istaknuo je direktor SKB-a Mostar.

Saudijski fond

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osama Al-Ahmadi kazao je da je iznimno sretan što je bio dio svečanosti otvaranja nove bolničke zgrade.

- Njenoj izgradnji doprinos je dao i Saudijski fond za razvoj u iznosu od 12 miliona dolara putem kredita koji je dodijeljen za izgradnju i opremanje nekoliko bolnica kao dio projekta za podršku zdravstvenom sektoru u BiH. Najvažniji sektor koji svi žele unaprijediti su zdravstveni i obrazovni sektor. Zdravstvo se brine o čovječjem tijelu i kako ga očuvati, dok se obrazovanje brine o razvoju čovječjeg uma. Polazeći s ovog aspekta nedavno smo postavili kamen temeljac za Univerzitetsku biblioteku u Sarajevu s velikodušnom donacijom Kraljevine Saudijske Arabije, a evo danas smo otvorili veliko medicinsko zdanje, bolnicu za dječije bolesti u Mostaru - kazao je Al-Ahmadi.

Istaknuo je kako finansiranje ovog projekta dolazi u sklopu konstantnih napora Saudijskog fonda za razvoj na jačanju usluga u svim vitalnim sektorima Bosne i Hercegovine putem finansiranja razvojnih projekata i programa.

- U godinama koje su iza nas Fond je dao svoj doprinos za 15 razvojnih projekata i programa u BiH kroz povoljne kredite u iznosu većem od 131 miliona dolara. Tome još treba dodati i upravljanje velikodušnim grantovima koje je dala Vlada Kraljevine Saudijske Arabije za finansiranje četiri razvojna projekta u iznosu većem od 53 miliona dolara kao doprinos razvoju i prosperitetu mnogih vitalnih sektora. Odobravanje donacija i kredita od Kraljevine dolazi u okviru jačanja prijateljskih veza između dviju zemlja - kazao je Al-Ahmadi.

Finansijska pomoć Republike Hrvatske zdravstvenom sistemu

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš naglasio je da će Klinika za dječije bolesti SKB-a Mostar osavremeniti usluge zdravstvene pedijatrijske njege.

- To je uistinu iznimno postignuće. Vlada Republike Hrvatske i zdravstvena administracija sa mnom kao aktualnim ministrom doista čini sve da pomogne našem narodu u Bosni i Hercegovini. To smo radili, to ćemo raditi i u buduće, a i ustavna je odrednica djelovanja Vlade RH-a štititi prava i interese hrvatskog naroda i državljana van granica Hrvatske, ali isto tako promicati veze s domovinom i štititi onaj dio hrvatskog korpusa koji živi u susjednim i drugim zemljama. To smo radili do sada, radit ćemo i ubuduće - kazao je Beroš.

Dodao je kako je Vlada RH-a do prošle godine prosječno ulagala 5,3 miliona eura u zdravstveni sistem BiH.

- Upravo zbog razumijevanja i dobre saradnje Borjane Krišto, Dragana Čovića i Andreja Plenkovića, 2023. godine to ulaganje je dvostruko veće, dakle 10,5 miliona eura uloženo je u zdravstveni sistem BiH. To je samo dio ulaganja koje Vlada RH ulaže kao pomoć hrvatskom narodu u BiH. To je naša vizija i trajno opredjeljenje, pomagati Hrvatima u BiH, ali i svim onim žiteljima koji gravitiraju u ovo područje i koriste usluge vaše značajne zdravstvene ustanove - kazao je Beroš.

Liderska uloga SKB-a Mostar

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su izgradnja i opremanje Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar zalog za budućnost.

- Ostvarivanjem ovog zaista važnog projekta doprinijet će se stvaranju boljeg, kvalitetnijeg i modernijeg zdravstvenog sistema u BiH. Nova zgrada Pedijatrije nije samo fizički prostor u infrastrukturnom smislu. Ona je mjesto koje će uz najmoderniju opremu, stručni kadar i težnju za kontinuiranim usavršavanjem u budućnosti pružiti vrhunsku zdravstvenu njega za naše najmlađe pacijente, ali i doprinijeti školovanju i usavršavanju liječnika i medicinskog osoblja - kazala je Krišto.

Otvaranjem ove zgrade SKB Mostar preuzela je, kako kaže, ulogu lidera u brizi za dječije zdravlje prateći najnovije, svjetske standarde kada je u pitanju medicinska njega.

- Za realizaciju ovakvih projekata neizostavna je podrška svih nivoa vlasti, čemu smo i danas svjedočili našim prisustvom, posebno u slučaju kada se ovakvi projekti velike finansijske konstrukcije finansiraju i iz sredstava međunarodnih finansijskih institucija, kao i pomoći i potpore koje Vlada RH pruža kada je u pitanju zdravstvo u BiH, ali i svi drugi projekti od važnosti za Hrvate, ali i sve stanovnike BiH. Neka ovaj današnji događaj bude poticaj svima nama da nastavimo ulagati u projekte koji promiču rast i razvoj naše zajednice, a i da budu primjer drugim institucijama da nastave ulagati u poboljšanje zdravstvene infrastrukture i tako uistinu pokažemo da je zdravstvena njega temeljno pravo svakog čovjeka, ali i jedan od prioriteta naših programskih ciljeva - kazala je Krišto.

Predsjednica Vlade HNK Marija Buhač kazala je kako je kantonalna vlada kroz dva kreditna zaduženja kod Saudijskoga fonda i Razvojne banke FBiH, osigurala finansijska sredstva u iznosu od ukupno 45 miliona maraka za izgradnju, obnovu i opremanje triju bolnica u HNK.

- Tako smo u cijelosti preuzeli kreditne obaveze na sebe. Osim SKB-a Mostar, tim su finansiranjem obuhvaćene i Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" i Opća bolnica Konjic, a za Kliniku za dječije bolesti od ukupne je sume izdvojeno 26,5 miliona maraka. Možemo slobodno kazati kako je ovo naše kapitalno ulaganje. Ova je klinika od vitalnog značaja za sve naše žitelje, ali i pacijente susjednih kantona koje u zdravstvenoj njegi gravitiraju Mostaru i ponosni smo na doprinos koji smo, kao Vlada, pružili završetku ovog zaista strateškog projekta - kazala je Buhač.

Novu zgradu pedijatrije, koja se prostire na 10.000 kvadrata savremeno opremljenog prostora na pet etaža, blagoslovio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.