open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Lendo: Pravosudne institucije moraju sankcionisati Kordićeve prijetnje; Ajanović Kordića prijavio Tužilaštvu
Snimak ratnog zločinca Darija Kordića na kojem govori da bi ponovio sve ono što je radio tokom rata, a zbog čega ga je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora, potvrđuje ne samo da Kordić nije rehabilitovan već da se ponosi svojim zločinima i da ih je spreman ponoviti - upozorio je u saopćenju za javnost potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo.
11.06.2023. u 10:56
get url
text

S obzirom na izrečene prijetnje, Lendo poziva nadležne pravosudne institucije da hitno procesuiraju i najoštrije sankcionišu Kordića.

Objavljeni snimak također ukazuje na, kako navodi Lendo, prijeku potrebu da se institucije i društvo u cjelini suštinski suoči sa ideologijama poput one čiji je Kordić nositelj, a koje su, očigledno, još itekako žive i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu. 

- Nažalost, umjesto da oštro osude i marginalizuju političke snage koje afirmišu Kordićevo naslijeđe i amnestiraju ga od njegovih zločina, stranke tzv. 'Trojke' ih jačaju, te čak nagrađuju pozicijama one zvaničnike koji su dočekivali Kordića po izlasku iz zatvora. Cijenu takve kratkovidosti, indolentnosti i podređenosti društvenih interesa njihovim pozicijama u vlasti plaćaju građani i buduće generacije - smatra Lendo.

Kako je naveo, umjesto podilaženja retrogradnim snagama, poziva pravosudne institucije, domaće političke aktere i partnere iz međunarodne zajednice na zajedničku koordinisanu akciju kojom će se konačno prevazići naslijeđe rata, savladati ideologije koje i danas prijete novim sukobima i omogućiti svim građanima BiH mirnu i stabilnu budućnost u prosperitetnoj državi, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Darija Kordića i drugih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima i zatražio određivanje pritvora.

Navodi da je za to određena zatvorska kazna od najmanje tri godine, saopćio je BOSS.

VEZANI TEKST - Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

- Ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimku objavljenom na društvenim mrežama, izjavio: "Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila", dok su ostale osobe saučestvovale u izvršenju krivičnog djela sramnim aplaudiranjem - naveo je Ajanović i dodao:

- Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje Tužilaštvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariju Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.