open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Lidija Bradara predsjednica Federacije BiH, potpredsjednici Refik Lendo i Igor Stojanović
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine je Lidija Bradara (HDZ) dok su potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP), izglasali su zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu.
28.02.2023. u 15:47
get url
text

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, od 94 zastupnika, za Bradaru je glasalo 58 zastupnika, 35 je bilo protiv. 

Prema Ustavu Federacije BiH predsjednik FBiH predlaže sastav Vlade Federacije koja broji 16 ministara i premijera, a prijedlog da bi prošao mora dobiti potpis oba potpredsjednika FBiH.

Ranija sjednica prekinuta 

Sadašnja Vlada FBiH je u tehničkom mandatu jer je proteklih godina HDZ blokirao imenovanje nove Vlade FBiH, čime nije bila implementirana izborna volja građana iz 2018. godine.

Današnjem glasanju prethodila je ranija, treća vanredna sjednica, na kojoj  su zastupnici SDA ukazali da nisu ispunjeni svi uvjeti za održavanje sjednice, da zastupnicima uz poziv za sjednicu nije dostavljen radni materijal kao i ni izjašnjenje tri kandidata koji su izabrani u rukovodstvo Federacije da se nisu dogovorili na sastanku koji je održan 24. februara. 

Nakon tih primjedbi sjednica koja je počela u 12 sati je prekinuta, a potom je zakazana nova vanredna sjednica. 

Na toj sjednici je izglasana Lidija Bradara za predsjednicu Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda a Refik Lendo iz reda bošnjačkog naroda i Igor Stojanović iz reda srpskog naroda, za potpredsjednike. 

Zastupnički dom je glasao o kandidatima za rukovodstvo jer se njih troje na ranijem zajedničkom sastanku nisu dogovorili o predsjedniku. 

Prije glasanja zastupnica Jasmina Biščević-Tokić (SDA) je kazala da se sa drugom današnjom vanrednom sjednicom u jednom danu krši Poslovnik.

Kršenje Poslovnika  i Ustava FBiH 

- Moja namjera da ukažem na kršenje Poslovnika je bila dobronamjerna, ali kako je moguće sazvati dvije vanredne sjednice isti dan? Nažalost, pozvat ću vas i rukovodstvo Parlamenta FBiH koji kaže da se sjednice kolegija održavaju tri dana prije redovne sjednice ili jedan dan prije vanredne sjednice. Kršenjem Poslovnika se krši Ustav Federacije BiH - poručila je Biščević-Tokić.

Zastupnik Mirsad Zaimović (SDA) je rekao da će zastupnici SDA bit protiv izbora predsjednice Federacije BiH.

- Skrećem pažnju još jednom da izbore trebamo implementirati u skladu sa Ustavom - rekao je Zaimović.

Govorio je i zastupnik Dennis Gratz (DF).

- Nećemo podržati prijedlog odluke da predsjednica Federacije bude Lidija Bradara - rekao je Gratz. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.