open-navfaktor-logo
search
Sindikat saopćio
Sivro: Sud odbio privremenu mjeru zabrane štrajka prosvjetara u KS, naknadno odluka o drugim vidovima borbe
AUTOR: Autor: Faktor
19.04.2024. u 22:16
get url
text
U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo uspješno je proveden trodnevni štrajk upozorenja u periodu od 17. aprila do danas, a učešće su uzele i kolege koje nisu članovi sindikata, saopćeno je večeras iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo. 
- I pored strašnih neistina i opstrukcija koje je u proteklom periodu javno iznosila druga strana te činjenice da je resorno Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS pokrenulo tužbu, informišemo javnost da je Općinski sud u Sarajevu odbio prijedlog za određivanje privremene mjere kojom će se zabraniti štrajk kao neosnovan. Advokatski tim Sindikata je pristupio sastavljanju odgovora koji će biti završen u zakonskom roku od tri dana. Mi nećemo govoriti o tome kakva će biti odluka suda. Mi vjerujemo u pravo i pravičnost - navedeno je u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik sindikata Saudin Sivro.
Istaknuto je da je danas održana i sjednica Skupštine povjereništva SIndikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS i konstatovano da je štrajk upozorenja dao željene efekte i rezultate "jer se pokazala snaga, hrabrost i opredijeljenost radnika u oblasti osnovnog obrazovanja da zaštite svoja prava i očuvaju svoj dignitet".
Dodaje se da će naknadno biti donesene odluke o drugim vidovima sindikalne borbe, ukoliko Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ne pristane na pregovore sa Sindikatom.
- Polazeći od činjenice da su radnicima u djelatnosti osnovnog obrazovanja učenici na prvom mjestu te da oni ne trebaju trpjeti posljedice sindikalne borbe, ima još sasvim dovoljno vremena da se Pedagoški standardi i normativi koriguju na način koji je prihvatljiv za radnike u djelatnosti osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo i ispune ostali zahtjevi Sindikata - navedeno je u saopćenju u kojem su se zahvalili roditeljima na strpljenju i podršci prosvjetnim radnicima, te direktorima škola "koji su od strane Ministarstva bili izloženi izuzetno velikom stresu".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.