open-navfaktor-logo
search
Slučaj Džene Gadžun
Ljekarska komora KS: Ročište protiv dr. Rožajca odloženo zbog nedolaska svjedoka, zakazano novo
Glavno ročište povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Suada Rožajca, a koje je danas trebalo biti održano, odloženo je jer svjedoci koje je osumnjičeni predložio nisu pristupili ročištu, potvrdio je to Faktoru dr. Raho Spahović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo.  
17.04.2023. u 15:50
get url
text

Dodao je kako je novi termin za održavanje glavnog ročišta zakazan za 10. maj 2023. godine.

- Pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović zakazano je za 24. april 2023. godine iz razloga što su punomoćnici osumnjičene doktorice zatražili novi termin zbog vaskršnjeg praznika kojeg obilježavaju - naveo je Spahović. 

Podsjetimo, 5. aprila održano je pripremno ročište povodom disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv dr. Halimić-Alajbegović i dr. Rožajca.

- Ombudsman je institucija koja daje preporuku, te su Ljekarskoj komori KS preporučili da je potrebno okončati postupke. Shodno navedenom, Ljekarska komora KS će nastaviti sa održavanjem pripremnog ročišta povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Halimić, kao i sa nastavkom glavnog ročišta povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Rožajac - navedeno je tada dr. Spahović.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 17. februara na adresu Ministarstva zdravstva KS uputila je Preporuku u vezi sa žalbom Murisa i Amile Gadžun, roditelja preminule Džene Gadžun.

U Preporukama ombudsmani su "pojasnili ministru zdravstva KS Harisu Vraniću kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, njegova obaveza i nadležnost".

Prema mišljenju Ombudsmena BiH, rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS morali su biti dovoljan osnov za aktivnije angažovanje ministra zdravstva, odnosno etičkog komiteta u konkretnom slučaju.

VEZANI TEKST - Slučaj Džene Gadžun: U Ljekarskoj komori KS održano pripremno ročište protiv dr. Halimić i dr. Rožajca

- Navodi ministra zdravstva o tome da je u toku postupak kod tužilaštva koji utvrđuje postojanje krivične odgovornosti ni u kojem slučaju "ne amnestira" Ministarstvo zdravstva KS od obaveza i nadležnosti koje ima prema zakonskim propisima. Nadležno tužilaštvo u postupku po podnesenoj krivičnoj prijavi utvrđuje postojanje krivične odgovornosti koja je samo jedan segment u odnosu na širi pojam "odgovornost ljekara", koja može biti etička i stručna i na kraju pravna (krivično pravna) - pojasnili su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Osamnaesti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", čeka na pravdu.

Odgovor na pitanja - od čega je umrlo njihovo dijete i ko je kriv za to ni nakon više od godinu dana nisu dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.