open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Parizu
Magazinović: Dodik je doveo državu na ivicu rata, mora biti zaustavljen
Šef Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH i član Međunarodne parlamentarne alijanse protiv govora mržnje Saša Magazinović obratio se danas na konferenciji koja se, u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamenta Švedske, održava u Parizu, a u čijem fokusu je narastajući populizam i radikalni desničarski pokreti koji koriste ksenofobiju, rasizam i netoleranciju kao alat svog političkog jačanja.
25.10.2021. u 11:59
get url
text

Učesnici konferencije su zastupnici zemalja članica Vijeća Evrope, EU komesarka za jednakost Helena Dalli, predstavnici UN-a, ministri, novinari, predstavnici nevladinih organizacija…

- Bosna i Hercegovina je na korak od eskalacije zbog političara koji, između ostaloga, koristi govor mržnje. Njegovo ime je Milorad Dodik i on je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je čovjek koji negira genocid u Srebrenici, napada vjerski identitet građana u Bosni i Hercegovini, vrijeđa novinare i političke oponente… To je čovjek koji je blokirao državne institucije zbog odluke visokog predstavnika da zabrani negiranje genocida. To je čovjek koji je državu doveo na ivicu rata - naglasio je u svom obraćanju Magazinović i dodao:

- Zašto se to dešava? Zato što nije na vrijeme zaustavljen i što je, prije svega, međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini to tolerisala i čak ga često birala za partnera. Moja poruka iz Bosne i Hercegovine je da svaki radikalizam treba spriječiti u nastanku jer ako se to ne uradi, posljedice mogu biti tragične.

On je na konferenciji pozvao sve, kao i vlade zemalja iz kojih dolaze, da posvete pažnju Bosni i Hercegovini i daju podršku strogim sankcijama za Milorada Dodika, čovjeka koji destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

- Zapamtite, ako se u Bosni i Hercegovini desi sukob, on će se proširiti i na čitav Balkan, a to neće biti samo odgovornost radikala kao što je Dodik nego i svih nas u Evropi koji to nisu spriječili, a mogli su. Još postoji šansa da to bude učinjeno - zaključio je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.