open-navfaktor-logo
search
Vršnjačko nasilje
Maglaj: Protiv roditelja maloljetnika koji su zlostavljali djevojčicu bit će pokrenut prekršajni postupak
Nedavni slučaj vršnjačkog nasilja u Maglaju privukao je pažnju javnosti objavom na društvenim mrežama majke koja tvrdi da je njena maloljetna kćerka godinama žrtva vršnjačkog nasilja.
01.11.2022. u 14:43
get url
text

- Neću šutiti. Moju kćerku je izudarala grupa učenika iz njenog razreda, rukovođena učenicom s kojom moja kćerka neće više da se druži jer ne želi. Udarali su je bokserima, flašicama, nagovoreni od nekada najbolje drugarice – napisala je nedavno majka navodeći da njena kćerka od prvog razreda trpi nasilje, a da učiteljica to smatra dječijom pričom.

- Od prvog razreda joj govore debela svinjo, kravo, moraš smršati, gledaju neki kragnu da vide je li markirana odjeća. Učiteljica reaguje u smislu da je to dječija priča, da su razgovarali, da će se riješiti. Iz dana u dan kćerku vodim u školu, kaže učiteljica da je super, na roditeljskom, tebi treba psiholog, previše si je umazila – dodaje majka.

S obzirom na to da od 2018. godine u Zeničko-dobojskom kantonu postoji Protokol o postupanju u slučaju nasilja koji jasno definiše ulogu uposlenika u odgojno-obrazovnoj instituciji u slučaju vršnjačkog nasilja, a koji prema tvrdnjama majke nije pratila učiteljica, kontaktirali smo školu koju pohađaju učenici. Međutim, oni ističu da "nisu u mogućnosti da daju izjave o navedenom slučaju dok se ne okonča policijska istraga".  

Iz Policijske stanice Maglaj su nam kazali da je 20. oktobra 2022. godine dežurnom službeniku majka prijavila da je više maloljetnika verbalno i fizički napalo njenu kćerku, koje su uputili na liječnički pregled u Javnu ustavnovu Dom zdravlja Maglaj, gdje je stigla i policijska patrola.

- Izvršenim provjerama u navedenoj medicinskoj ustanovi zatečena je prijaviteljka sa kćerkom gdje je utvrđeno da je djevojčica zadobila lakše tjelesne povrede u vidu ogrebotina na leđima. Ovom prilikom identifikovana su četiri maloljetnika koja su učestvovala u prijavljenom događaju te je, u prisustvu Centra za socijalni rad Maglaj, predagoga osnovne škole koju pohađaju učesnici i roditelja maloljetnika, sa kojima je obavljen razgovor kojom prilikom je utvrđeno da su navedeni maloljetnici, bez nadzora roditelja, verbalno i fizički napali oštećenu – kazali su iz Policijske stanice Maglaj te dodaju:

- Nakon kompletiranja predmeta, policijski službenici Policijske stanice Maglaj će podnijeti izvještaj o počinjenom prekršaju Općinskom sudu u Zavidovićima, protiv roditelja maloljetnika, zbog utvrđenog propuštanja dužnog staranja - ističu iz ove stanice. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.