open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva DF-a
Mahir Mešalić o Kukiću i PDA: Rušitelji i kvislinzi države Bosne i Hercegovine
Član Predsjedništva Demokratske fronte Mahir Mešalić reagirao je na istupe predsjednika PDA Mirsada Kukića na javnoj tribini održanoj u Tuzli. 
16.10.2021. u 17:15
get url
text

Mešalić kaže kako je "u jeku antiustavnih, secesionističkih i vrlo ozbiljno koordiniranih napada protiv državnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika, pa i Dragana Čovića, održana Javna tribina PDA Mirsada Kukića i njegove interesno-tajkunske bratije u centru Tuzle".  

- Na njoj se klicalo i tražilo da se Bosna i Hercegovina zauvijek podijeli putem izmjena Izbornog zakona BiH na aparthejdski i fašistički način u kojem bi Bošnjaci, Hrvati i Srbi glasali "svako za svoje". Sve to, vrlo vjerovatno, po različitim biračkim kutijama za svaki narod, čime bi se zauvijek ukinuo građanski, multietnički i evropski duh Bosne i Hercegovine. Izvršila bi se i uvertira za stvaranje, pored entiteta RS, i novi entitet u vidu tkz. Herceg-Bosne. Predsjednik stranke PDA, Mirsad Kukić, u stilu zagovornika etničkih izbornih jedinica i desnog radikalca HNS-a Karamatića, zaprijetio je da "ako ne dođe do promjene ustava i izbornog zakona onda nema izbora". 

Nažalost, ova i ovakva PDA hobotnica na čelu sa Kukićem već dvije decenije upravlja najvećim Tuzlanskim kantonom. Nekad posredstvom SDA, a danas koristeći kapacitet svojih koalicionih partnera: SDP-a, SBB-a, Naše stranke i HDZ-a. Ova koalicija, kao vladajuća većina, je već i u praksi uvela tkz. legitimno predstavljanje po zahtjevu Čovića gdje je Božo Jurić, iako nema zastupnike iz reda svoje stranke HDZ-a, izabran kao ministar zdravstva TK. Napominjem, da je ministar Jurić kao delegat prisustvovao i skupu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ispred HDZ-a u Mostaru po odobrenju premijera Tuzlanskog kantona, Kadrije Hodžića (SDP) - navodi Mešalić. 

Sličan ili isti stav je, nastavlja on, već javno deklarisan od strane sarajevskog "malog kukića", Elmedina Konakovića (NiP).

- On je proteklih dana najglasniji da se Tuzlanskom kantonu oduzmu prava na pravedniju raspodjelu novca od javnih prihoda. Ovi i ovakvi pogledi na državu Bosnu i Hercegovinu, njeno uređenje i Ustav BiH su u suprotnosti sa proklamovanim politikama SDP-a, a siguran sam, bez ikakve dileme i njenih članova, te simpatizera. Javno pozivam najviše funkcionere SDP-a, ako ne dijele ovaj stav svojih sarajevsko-tuzlanskih kantonalnih partnera da se javno ograde od izjava svojih koalicionih partnera koji su kvislinški usmjereni ka daljnjoj trajnoj razgradnji i podjeli države Bosne i Hercegovine. Za tu i takvi Bosnu i Hercegovinu, za koju se javno zalažu ove destruktivne politike, se niko nije borio ni u prošlosti, a neće ni u budućnosti.

Došlo je vrijeme da su se sve politike ogolile i da jasno vidimo, politički i srcem, gdje ko stoji u odnosu na procese u i oko države Bosne i Hercegovine?! - zaključuje Mešalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.