open-navfaktor-logo
search
Obračun se nastavlja
Mandić optužuje vijećnike NiP-a: Govorili su da sam pijanica i neradnik, a jedina istina je...
Srđan Mandić, načelnik sarajevske Općine Centar kojem je Općinsko vijeće u dva navrata izglasalo opoziv iznio je niz teških optužbi na račun vijećnika iz koalicionog Naroda i pravde. 
20.08.2023. u 19:48
get url
text

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće Centar ponovo izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića

- Interesna grupa okupljena oko vijećnika stranke Narod i pravda, tačnije njihove lokalne općinske organizacije, izglasala je moj opoziv i zakazala referendum za 17. septembar ove godine na kojem se trebate izjasniti da li ste za moj opoziv ili ostanak na funkciji do redovnih izbora zakazanih za jesen iduće godine. Tih 16 vijećnika, od kojih je pet bivših članova SDA, kupljenih u "asimovskom maniru", nazivaju me pijanicom, neradnikom i optužuju za nesaradnju sa Općinskim vijećem, odnosno neispunjavanje njihovih zahtijeva i inicijativa. Samo u ovom posljednjem su u pravu, i to djelimično - poručio je Mandić. 

Tačno je, nastavlja on, da "nisam popustio pod njihovim pritiscima da se pojedinim investitorima protivzakonito izdaju urbanističke i upotrebne dozvole ili da se mimo javnog poziva stupa u pregovore oko gradnje na područjima na kojima ne postoje važeći regulacioni planovi".

- Tačno je da ne dozvoljavam da se budžetski novac dodjeljuje privatnom sportskom klubu čiji je vlasnik jedan od njihovih vijećnika. Jer, oni su tako naučili, po principu "ja tebi, ti meni" i mir u kući. Ne umijem i ne želim tako raditi i zato me, očito, treba skloniti - naglašava on. 

Kaže da jeste "kriv". 

- Kriv sam jer smo, naivno vjerujući u zajedničku misiju, dozvolili da nam u Komisiji za statut i propise ključni utjecaj ima neobrazovani i nerealizovani bivši sportista, često sklon nasilničkom ponašanju. Taj isti predsjedava Komisijom za poslovne prostore i određuje ko će, kako i pod kojim uvjetima dobiti na korištenje poslovni prostor, a radeći za jednu oglašivačku agenciju konstantno vrši pritisak i na mene i na službe sa ciljem ostvarivanja određenih ličnih pogodnosti.

Kriv sam jer sam dugo šutio o svemu ovome. Šutio sam kad su nam otimali pozicije u rukovodstvu vijeća, u komisijama, naivno vjerujući da ih je moguće urazumiti. Šutio sam i nakon što su isto ovo htjeli, po vlastitom priznanju, uraditi prošle godine. Tada su se kleli da ne stoje iza toga i povjerovao sam im. O svemu ću detaljnije i konkretnije pisati u danima koji slijede.

Znam da se mnogi od vas pitaju šta je cilj ove avanture u koju su se upustili? Odgovor je jednostavan - cilj je oteti vlast i dovesti nekoga ko će uraditi sve ovo na šta ja nisam pristajao. Jer, nakon referenduma, ako se desi opoziv načelnika, proći će mjeseci do eventualnih vanrednih izbora, a vrlo je vjerovatno da se oni i ne dese, jer nakon 31. decembra počinje izborna godina u kojoj se, po zakonu, ne mogu sprovoditi nikakvi vandredni izbori. Dakle, opozvati načelnika, računati na nezainteresovanost i mali odziv birača i uz potpunu kontrolu izbornog procesa, preuzeti općinu i raskrčmiti budžet - to je njihov "pakleni plan" koji će pri tom koštati građane više stotina hiljada maraka budžetskog novca.

VEZANI TEKST - Konaković nakon izglasavanja opoziva Mandića: "Trojka" nije ugrožena, u Viber grupi Forto, Nikšić i ja...

Zato vas pozivam da ih zajedno osujetimo u ovome. Pozivam vas da u što većem broju izađete na referendum 17. septembra i glasate "protiv" opoziva načelnika Općine Centar Srđana Mandića i omogućite mi da završim svoj mandat a onda, u oktobru iduće godine, na redovnim demokratskim izborima date svoj konačni sud o mom radu. Puno posla je urađeno, još više toga se radi i imat ću vam puno toga dobrog i korisnog prezentovati i dokazati da sam opravdao vaše povjerenje u mjeri u kojoj je to bilo moguće.

Nemam svoje medije, nemam svoje botove, ali imam istinu i za nju ću se boriti svim svojim znanjem i snagom. Imam ogromnu podršku i moje partije Naše stranke i SDP-a, ali i značajnog broja mojih prijatelja i kolega iz NiP-a i drugih stranaka. Zbijamo redove i sprememo se za kampanju. Imam i veliku podršku mnogih od vas kojima se ovim putem obraćam. Na tome vam se još jednom od srca zahvaljujem. Sve što sam radio, radim i što ću raditi samo je i isključivo u interesu svih ljudi koji žive u najljepšoj i najboljoj općini - centru našeg svijeta. Idemo dalje - poručio je na kraju svog obraćanja žiteljima Općine Centar.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.