open-navfaktor-logo
search
Prije četiri mjeseca
Marić na sastanku "šestorke" upozoravao: Ko je iz SDP-a znao da postoji presuda Zorniću?
Imenovanje Envera Zornića na mjesto direktora KJKP Toplane nije predmetom rasprave unutar vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo postalo tek ove sedmice nakon što je u javnosti objavljena presuda za ubistva iz 1993. godine. O Zornićevoj prošlosti govorilo se i prije 3-4 mjeseca
27.09.2019. u 13:17
get url
text
Zvonko Marić
Zvonko Marić

Imenovanje Envera Zornića na mjesto direktora KJKP Toplane nije predmetom rasprave unutar vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo postalo tek ove sedmice nakon što je u javnosti objavljena presuda za ubistva iz 1993. godine.

O Zornićevoj prošlosti govorilo se i prije četiri mjeseca. Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić kaže za Faktor da je na sastanku šestorke održanom u Tarčinu govorio o tome.

VEZANI TEKSTVanredni sastanak vlasti Kantona Sarajevo u luksuznom resortu: Pokušava se sačuvati većina

-Upozorio sam na to jer sam kao ratni reporter imao informacije. Znao sam i za optužbe i za presudu. Rekao sam da je bolje da se sve provjeri odmah. Upozorio sam na to SDP, nisam znao koliko je ležao, niti sam se puno interesirao. Samo sam im rekao ono što sam znao, a to je da presuda postoji. Međutim, nisam ja zadužen za provjeru kadrova SDP-a. Uradio sam ono što je bilo moje, a to je da partnere iz šestorke, jer smo tim, upozorim na to i oni su rekli da je OK - navodi Marić.

Dodaje da su možda neki ljudi u SDP-u BiH znali Zornićevu prošlost. Koji konkretno, nije želio da nam kaže.

-Mislim da tu postoji jedna pukotina, provalija tako da je nazovem, kada se radi o pravosuđu. Jer oni bi trebali raspolagati, odnosno trebali bi znati kakve presude imaju u ratnoj arhivi. Ne želim nikome da sudim, niti da presuđujem, ali se za takve stvari mora znati kada se vade uvjerenja o nekažnjavanju, pa ne bi dolazili u ovako mučne situacije - navodi Marić.

Podsjeća, na početku kada je formirana šestorka, usvojen je princip da jedni drugima ukazuju na nedostatke i manjkavosti kada je riječ o predlaganju i imenovanju kandidata na određene funkcije. Međutim, kaže Marić, taj princip uopće ne važi unutar šestorke.

-Bez obzira na to, ja sam ipak osjećao odgovornost, te sam kolegama ukazao na slučaj Zornić. Također, postoji još pet-šest direktora koje bi također trebalo provjeriti - ističe Marić ne želeći da govori o kojim se to javnim preduzećima i osobama, te strankama predlagačima radi.

Enver Zornić je prijedlog Općinske organizacije SDP Novo Sarajevo, na čijem je čelu predsjednik Samir Suljević, kantonalni zastupnik.

Prema izvorima Faktora, upravo je Suljević najzaslužniji što je Zornić prošao glatko na Kadrovskoj komisiji. Međutim, postavlja se pitanje zašto Damir Mašić, kao predsjednik KO SDP Sarajevo, koji prisustvuje sastancima šestorke, nije sa informacijama koje je imao od ranije upoznao i Kadrovsku komisiju na čijem je čelu do preksinoć bio Adnan Korić.

Očigledno je da unutar sarajevskog SDP-a postoje itekako neslaganja i manjak komunikacije. Dokaz za to je što se Mašić pojavljuje na sastancima kantonalnih zastupnika, iako ni jedan od stranačkih kantonalnih predsjednika šestorke ne dolazi i ne prati dogovore. Pitanje je da li Mašić vjeruje svojim kolegama i obrnuto.

Advokat Envera Zornića Kadrija Kolić poručio je da uprkos presudi, njegov štićenik odbacuje umiješanost u ubistva. Članovi dojučerašnje stranke i predstavnici vlasti su ga, kaže Kolić, izvrgli neljudskom, ponižavajućem postupku i pokušaju drugog kažnjavanja.

-Ni jedan zakon, ustav, Pakt o građanskim slobodama i pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama ne dopuštaju duplo kažnjavanje i zabranjuje kažnjavanje nakon pravosnažnog postupka. Gospodin Zornić je na ovu dužnost imenovan u skladu sa zakonskom procedurom - tvrdi Kolić.

Kantonalni zastupnik SDP-a Igor Stojanović tvrdi da Kadrovska komisija, koja je preksinoć smijenjena, nije znala za presudu. Priznao je da jesu postojale indicije, ali ne i informacije o presudi.

-Zornić je kada su ga pitali rekao da presuda ne postoji- kaže Stojanović dodajući da su vjerovatno Damir Mašić i Adnan Korić tražili dokumentaciju jer su oni obavili razgovor sa Zornićem.

VEZANI TEKST - Zornićevo imenovanje u Toplane: Odgovorni se kriju, SDP se "pere" ostavkama minorne komisije

VEZANI TEKST- SDP odlučio da će sankcije snositi samo Zornić i Kadrovska komisija u KS

VEZANI TEKSTDirektor Toplana Zornić za Faktor: Ostavku neću dati, moja je savjest čista

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.