open-navfaktor-logo
search
Naša stranka
Marinković-Lepić o putovanju Špirića i Krišto: Narušavanje ugleda države na račun poreskih obveznika
Ovim putovanjem, smatra Marinković-Lepić, koje je poreske obveznike koštalo preko 19.500 konvertibilnih maraka, pokazali su licemjeran odnos
06.12.2019. u 14:49
get url
text

Bosna i Hercegovina je 2018. godine, zbog političkih blokada, prvi put ostala bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i do danas je nije formirala. Unatoč tome, predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, sa članovima delegacije otputovali su na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope koja je održana u Strazburu, saopćila je Naša stranka.

U Strazburu se između ostalog raspravljalo i o ulozi parlamenata u borbi protiv rastuće pojave uznemiravanja i govora mržnje prema ženama u politici. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH, to smatra apsurdom jer Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine skoro godinu dana od  konstituisanja nije dala nikakav doprinos ovoj temi.

Marinković-Lepić uputila je zastupničko pitanje u vezi sa donosiocima odluke ovoga putovanja, imenima članova delegecije koja je otputovala, te ukupnim iznosom troškova putovanja koji uključuje dnevnice, putne troškove i troškove smještaja.

-Smatram apsurdnim da su predstavnici političkih elita Borjana Krišto i Nikola Špirić u svojstvu zamjenika predsjedavajućih oba doma putovali na Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata u Strazburu zemalja članica Vijeća Evrope, a omogućili su i doveli nas zajedno sa svojim kolegama zastupnicima i delegatima iz SNSD-a i HDZ-a BiH u situaciju da Bosna i Hercegovina ostane bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Razlog tome leži u činjenici da su odlučili da se ne pojave  na sjednicama kada je na dnevnom redu bilo imenovanje delegacije - izjavila je Marinković-Lepić.

Ovim putovanjem, smatra Lepić, koje je poreske obveznike koštalo preko 19.500 konvertibilnih maraka, pokazali su licemjeran odnos predstavnika nacionalnih političkih stranaka prema državi Bosni i Hercegovini i instituciji koju predstavljaju. Blokiranje rada Parlamenta nije im predstavljalo smetnju za trošenje javnog novca, saopćila je Naša stranka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.