open-navfaktor-logo
search
Incident u Domu naroda FBiH
Martinović: Nisam prekršio Poslovnik, neprimjereno komuniciranje ubuduće će biti strogo sankcionirano
Dijalog i korektan odnos ne mogu ni u kom slučaju zamijeniti uvrede i neprimjeren način komuniciranja kojem smo svjedočili na devetoj sjednici Doma naroda, kazao je Tomislav Martinović
AUTOR: Fena
13.06.2024. u 13:34
get url
text
Tomislav Martinović
Tomislav Martinović
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović reagirao je na optužbe dijela delegata Kluba Bošnjaka koji ga, kako je u medijima izjavio predsjednik Kluba Muamer Zukić, optužuju za kršenje Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i primjenu dvostrukih mjerila u odnosu prema delegatima u ovom domu na devetoj redovnoj sjednici.
- Kategorički odbacujem obje optužbe. Ja nisam taj koji je prekršio Poslovnik o radu Doma naroda, prekršili su ga oni koji su vodili uvredljive i neprimjerene rasprave, koji su hodajući po dvorani, umjesto sa svojeg mjesta, pokušavali prekinuti sjednicu i galamom tražili pauzu. Svi koji su sjednicu pratili jasno su čuli da sam sve aktere neprimjerene i uvredljive verbalne komunikacije opomenuo, tražeći prekid takve vrste komuniciranja. Na isti sam način, kao i uvijek dosad, postupio prema svim sudionicima, i prema delegatima kao i prema ministru Adnanu Deliću, kojeg sam čak upozorio udaljavanjem sa sjednice - navodi u svome reagiranju Martinović.
Martinović kao povod neprimjerenoj raspravi vidi pokušaje pojedinaca da pod svaku cijenu prekinu sjednicu Doma naroda, u situaciji kad je na dnevnom redu bilo mnoštvo važnih tačaka, od zakona koji penzionerima daje priliku dodatnog rada, preko odluka koje otvaraju mogućnost investiranja u značajne projekte, do imenovanja, te usvajanja Strategije i zaključaka s ciljem smanjenja svih oblika nasilja u društvu.
- Imali smo važnu sjednicu koju smo uprkos pokušajima da se ona ne održi, uspješno priveli kraju - istakao je u svome reagiranju Martinović, te najavio oštrije mjere u osiguranju reda na sjednicama Doma naroda.
Naglasio je da dijalog o svim važnim temama koje se tiču rada Parlamenta Federacije BiH za njega nikad nije, niti će imati alternativu, te da su normalan i fer odnos prema svim delegatima iz svih klubova njegova politička agenda.
- Dijalog i korektan odnos ne mogu ni u kom slučaju zamijeniti uvrede i neprimjeren način komuniciranja kojem smo svjedočili na devetoj sjednici Doma naroda. Takvi pokušaji ubuduće će biti strogo sankcionirani, od opomena do mjera udaljavanja sa sjednice na što sam tokom sjednice upozorio sve delegate. Parlament FBiH nije arena za borbu s političkim neistomišljenicima neprimjerenom i necivilizacijskom retorikom, već prostor u kojem će se u ozračju parlamentarne demokratije kvalitetno raditi i donositi odluke na dobrobit svih stanovnika Federacije BiH - ističe na kraju reagiranja Martinović, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.