open-navfaktor-logo
search
U srijedu će se znati
Medijaplan zakazao, šta kaže Sud BiH: Jesu li pod pritiskom da osude Novalića i ostale?
Sud Bosne i Hercegovine, nakon nešto više od dvije godine suđenja, izreći će u srijedu prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori".
03.04.2023. u 15:49
get url
text

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i njegova firma, te dopremijerka FBiH Jelka Milićević.

Novaliću, Solaku i Hodžiću na teret se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih djela, te više krivičnih djela navodno počinjenih tokom procesa nabavke 100 kineskih respiratora ACM 812 A u vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće zbog pandemije koronavirusa. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

VEZANI TEKST - Medijski spektakl i pravosudna trakavica: Dokad će Tužilaštvo BiH zabavljati javnost slučajem "Respiratori"?

Proces u vezi s nabavkom kineskih respiratora, koji su po tvrdnjama Tužilaštva BiH, "neupotrebljivi za liječenje COVID-19 pacijenata", od samog njegovog početka prati neviđena zainteresiranost medija, a nakon izbijanja afere, mediji su naprosto "eksplodirali".

Napisane su stotine novinskih članaka, razni eksperti, analitičari, poluanalitičari i političari su u brojnim TV-emisijama analizirali i tumačili ovu nabavku, koju su proglasili nezakonitom čak i prije nego što je Tužilaštvo formalno pokrenulo istragu slučaja.

Nakon što je ona pokrenuta, kampanja je krenula još i žešće: u pojedinim medijima od početka istrage mogli su se pročitati i najsitniji detalji istrage - ko je saslušan, ko je osumnjičen, gdje se pretresalo, šta se izuzelo, ko se sa kim sastajao, ko će biti uhapšen, ko će biti optužen, kuda ide istraga... Javnost je svakodnevno bombardovana naslovima i informacijama o ovom slučaju. 

Tužilaštvo je, prema sopstvenom priznanju, u ovom slučaju imalo svoj "medijaplan". 

Nakon hapšenja osumnjičenih, te održanih ročišta za pritvor, koji je Sud BiH odbio odrediti osumnjičenima, a kasnije optuženima, moglo se zaključiti da Tužilaštvo i ne raspolaže baš nekim pretjerano jakim dokazima u ovom predmetu.

VEZANI TEKST - Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?

Sve do kraja suđenja u ovom slučaju, predmet je stajao na prilično klimavim nogama, posebno kada je u pitanju kvalifikacija pojedinih krivičnih djela za koje Tužilaštvo, a kako su to u završnim riječima istaknule odbrane optuženih, nije ponudilo ni minimum dokaza kojim bi potkrijepilo svoje tvrdnje.

Prema tvrdnjama odbrane, posebno prvooptuženog Fadila Novalića, cijeli slučaj ima političku pozadinu i pokrenut je isključivo s ciljem njegovog diskreditiranja i uklanjanja s mjesta federalnog premijera.

Advokatica Vasvija Vidović u sudnici, ali i u nekoliko istupa u medijima, izrazila je svoju zaprepaštenost miješanjem čak i dijela međunarodnih zvaničnika u predmet koji je "živ" pred sudom.

Posljednja u nizu afera koje se vežu za ovaj slučaj su i informacije koje je u subotu objavio portal Istraga.ba.

VEZANI TEKST - Vidović: Šokirana sam i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod presude Novaliću

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj portal tvrdi da je na postupajuće sudije u ovom predmetu izvršen pritisak kako bi se donijela osuđujuća presuda, a sve s ciljem uklanjanja Novalića, kao uvod u nametanje odluka za formiranje nove vlade Federacije BiH.

Iako su prošla dva dana od objavljivanja ove informacije, niko od nadležnih nije našao za shodno da se oglasi o tome.

Zanimljivo je i ponašanje medija u cijeloj ovoj situaciji. Za razliku od ranijih "skakanja" na svaki pomen "Respiratora", ovoga puta reakcije su izostale. Nema analitičara, nema političara, bombastičnih naslova, pa čak ni na izjave Novalićeve braniteljice Vasvije Vidović, koja je jedina reagirala na ove informacije.

VEZANI TEKST - Šokantne tvrdnje Bećirovića: Jedan ambasador traži hapšenje Novalića da bi formirali vlast!

Ona je jučer za Federalnu novinsku agenciju (FENA) izjavila kako je šokirana i zabrinuta zbog informacija da je već poznat ishod suđenja Novaliću.

Faktor je danas tražio očitovanje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, kao i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ali i Ureda visokog predstavnika o ovom slučaju.

Do zaključenja ovog teksta iz OHR-a nisu nam odgovorili na upit, dok nam je iz VSTV-a odgovoreno da "predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti komentarisati navode iz medija".

Iz Suda BiH nisu se očitovali na naš upit o tvrdnjama iznesenim u medijima da se na sudije navodno vrši pritisak, već su nam pojasnili način na koji se u Sudu donose odluke. 

- Sud nije u mogućnosti očitovati se o navedenom jer se sudsko odlučivanje, odnosno vijećanje i glasanje, u skladu sa članom 166. Zakona o krivičnom postupku BiH, obavlja u tajnom zasjedanju i isto predstavlja povjerljivi podatak koji ne može biti ustupljen javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.