open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Medžlis IZ Mostar o zgradi HNK: Ovdje je riječ o nastavku izgradnje Herceg-Bosne
Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar reagirao je na jučer objavljenu najavu nastavka izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar kazavši kako se radi o "bezočnom, bjesomučnom i jednostranom nasrtaju na opće humanističke vrijednosti i izgrađeni stepen međunacionalnih odnosa u Mostaru i Hercegovini".
09.06.2023. u 15:07
get url
text

- Islamska zajednica je, uvažavajući principe potpisanih međunarodnih sporazuma o integraciji grada Mostara, zakonske akte i norme, svoj zahtjev za izgradnjom zgrade Islamskog kulturnog centra isključivo tretirala u domenu upravnog postupka kod nadležnih gradskih službi, dok je u slučaju izgradnje zgrade HNK došlo do kršenja svih tih propisa, zbog čega je građevinska inspekcija više od 20 puta zaustavljala nelegalne radove - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su medijske tvrdnje direktora HNK-a i njegovih "političkih mentora" da posjeduje validnu dozvolu za gradnju zgrade za koju je ranije usvojen Regulacijski plan "notorne neistine".

- Regulacijski plan, usvojen od organa, međunarodnim sudovima presuđene Herceg-Bosne, na koji se u javnim istupima poziva direktor HNK-a dokinut je s tri odluke Gradskog vijeća Mostara 1999., 2001. i 2012. U svakoj od ovih odluka naloženo je gradskim službama da izrade regulacijski plan centralne zone , a svaki oblik gradnje je zabranjen. Tvrdnje HNK-a o validnosti dozvola su u fazi provjere pred javnim pravobranilaštvom Grada Mostara, čime će se utvrditi i stvarno stanje prouzrokovano ilegalnim ugovorom o ortakluku, što je pravna osnova da nastavak radova ne može početi - naglašeno je u saopćenju.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je "ovako intoniran čin nastavka gradnje HNK jednostrano kršenje imperativa Međunarodne zajednice o integraciji Mostara u jedinstvenu administrativnu cjelinu u kojoj centralna zona Grada Mostara, kako su to predložili međunarodni zvaničnici, a prihvatili gradski čelnici i u suštinskom i u metaforičnom smislu urbanističkim rješenjima, treba pripadati svim narodima i građanima".

Istaknuli su još da Bošnjaci ni u jednom sazivu Gradskog vijeća nisu dali svoju suglasnost da zgrada HNK, kako su naveli, "bude izgrađena na lokalitetu Lakišića harema".

Također, pozvali su međunarodnu zajednicu i sve relevantne političke subjekte u Bosni i Hercegovini da punu pažnju posvete ovom problemu.

Budući da je planirano, kako su napomenuli, da u toj zgradi i u tom dijelu Grada Mostara djeluju kulturne i naučne institucije "isključivo Hrvata u BiH", odnosno Hrvatska akademija za nauku i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar Mostar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska, iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je poslana jasna poruka da na tom prostoru "svi drugi nisu dobrodošli".

- Simbolično rečeno, ovdje nije riječ o nastavku izgradnje zgrade HNK već o nastavku izgradnje Herceg-Bosne o kojoj je ne tako davno javno i slatkorječivo govorio direktor Vukoja - istaknuto je u saopćenju.  

Na kraju su upozorili sve političke faktore u BiH i međunarodnu zajednicu, kao i sve faktore koji imaju mandat političkog djelovanja na prostoru BiH da hitno reagiraju i da, kako su podvukli, "ne ispituju strpljenje Islamske zajednice i granice demokratske borbe do kojih je spremna ići".   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.