open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Mehmedović: Iza Dodikove priče je plan "muslimani napali demilitarizovani RS"
Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović upozorio je bh. javnost putem društvenih mreža da se iza priče člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o stvaranju vojske RS-a krije zamka u kojoj bh. entitet Republika Srpska namjerava integrisati metod rada sa vojno-obavještajnom službom Srbije.
29.11.2021. u 11:47
get url
text

- Prije skoro pola decenije (2016) zalagao sam se za uspostavljanje kontraobavještajne službe OSBiH, a žestoko protivljenje dolazilo je od RS-a; bili su tada protiv obavještajnog rada OS van kasarni (što uzgred rečeno radi svaka vojska u svijetu), ali sada su naglo promijenili priču zbog novonastale situacije pa bi da pokrivaju OS kontraobavještajno van kasarni. Podsjećam, zalagao sam se da se zakonom obavežu sve obavještajne službe da pružaju informacije OS, a ne kao što je to do tada bilo na dobrovoljnoj bazi.

Šta je pozadina? Zašto su "promijenili priču"? Namjera RS-a je integrisati metod rada sa vojno-obavještajnom službom Srbije. Iza "promjene priče" stoji i taktika koju je lansirao Dodik o dva procesa: zakon o vojsci R-aS i zakon o demilitarizaciji RS-a od vojnih struktura. RS bi zakonom mogao uvezati vojno-obavještajnu službu vojske RS-a i Srbije. Dodik lansira dva naizgled kontradiktora procesa:

Dodik (citat): On je pojasnio da je jedan da se donese zakon o vojsci Republike Srpske koja joj po Ustavu pripada, ali je ukinuta nasiljem međunarodnog faktora, i druga, zakon o demilitarizaciji prostora Republike Srpske u pogledu vojnih struktura, ne policijskih.

Dodik (citat): Koncentracija vojske na prostoru BiH uvijek se kroz historiju, kako kaže, loše završavala i zato je demilitarizacija najbolja ponuda.

Pravi vojsku RS-a da bi je demilitarizirao?!!

Zašto Dodik opet plasira "demilitarizaciju" (BiH) i RS-a?  On zna unaprijed da to neće proći jer želimo u NATO. Plasira priču da bi mogao optužiti "muslimane" da pripremaju rat i da zato ne žele "demilitarizaciju". To je priprema terena prikazivanjem onih koji hoće u NATO kao izazivača rata i destabilizatora regiona. I onda može ići sa konceptom – RS će se demilitarizovati. To je kraj NATO PUTA ZA BIH. NE MOŽE POLA BiH U NATO. ŠAH MAT. ZATO ĆE PLASIRATI JEDNOSTRANU DEMILITARIZACIJU.

A demilitarizacija RS-a ima dva modela: demilitarizacija od vojske (ne od policije), što bi otvorilo opciju da Dodik sa policijom RS-a inscenira sukobe i onda da demilitarizovani RS pozove Vojsku Srbije da interveniše po modelu kojim su Rusi intervenisali u bivšim sovjetskim republikama. "Muslimani napali demilitarizovani RS" …"Srbija i Vučić će spasiti demilitarizovani RS od Muslimana" … "Vojska Srbije prešla granični prijelaz Bratoljub". I zato Dodik ide kod Putina - zaključuje Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.