open-navfaktor-logo
search
UZP-ovska HRHB
Mehmedović: Jajce "hrvatski grad" je provedba dogovora iz Karađorđeva, pečat udarili Karadžić i Boban
General HVO-a Ilija Nakić jučer je tokom obilježavanja 27. godišnjice Vojno-redarstvene operacije "Maestral" prisutne pozdravio riječima: "Dobrodošli u hrvatski grad Jajce".
14.09.2022. u 21:52
get url
text

Iste riječi, prošle godine na istom mjestu, izrekao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Da ste vi bili razjedinjeni, da vi niste imali zajedničku komandu, da niste bili snažni pleter hrvatskog bića, mi danas ne bismo slavili 26 godišnjicu oslobođenje hrvatskog grada Jajca. Neka nam ovo bude još jedan povod da zajedno u snažnom zbijanju redova svih onih koji su nosili Domovinski rat na svojim leđima, kao i mladosti koja je danas ovdje uz nas, jasno pošaljemo poruku, ovo je naš kraljevski grad - rekao je tada Čović.

- Etničko svojatanje gradova, šuma, planina, puteva je izliv fašističkih ideja i eliminacija drugih i drugačijih. To je oproban recept etnički očisćenog dijela Bosne i Hercegovine, koji Čović traži u Narodnoj skupštini RS-a da ga čuvaju, i koji je nastao na genocidu. To je ustvari zaokruživanje teritorije kao dio projekta i provedbe strateškog sporazuma, ne SNSD-a i HDZ-a, odnosno Dodika i Čovića, već Srbije i Hrvatske, odnosno Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva – poručio je kratko u izjavi za Faktor državni zastupnik (SDA) Šemsudin Mehmedović, dodajući da su za realizaciju dogovora iz Karađorđeva bili zaduženi osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić i Mate Boban. 

Podsjetimo, u Grudama je 18. novembra 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Grudama, a potom u Mostaru.

U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor-Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Grudama je 28. augusta 1993. godine Hrvatska zajednica Herceg-Bosna prerasla u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Franjo Tuđman i Slobodan Milošević su preko svojih povjerenika u Bosni i Hercegovini, Mate Bobana i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića 6. maja 1992. u austrijskom Grazu, daleko od očiju javnosti, tajno dogovorili realizaciju dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine iz Karađorđeva. 

VEZANI TEKST - Provokativne poruke Milanovića iz Jajca: Bez hrvatske vojske i HVO-a BiH ne bi bila oslobođena

Ovaj sastanak je održan i pored toga što je Bosna i Hercegovina već 6. aprila te godine dobila međunarodno priznanje Evropske zajednice, a već 22. maja postala država-članica Ujedinjenih nacija. Boban i Karadžić su prije 30 godina konkretizirali dogovor iz Karađorđeva i precizirali teritorijalnu podjelu Bosne i Hercegovine, po kome je područje cijele Posavine pripalo Republici Srpskoj, a Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar tzv. Herceg-Bosni.

U predmetu "Prlić i drugi", između ostalog, spominje se i sastanak u Grazu.

- Bez obzira na neprijateljstva između snaga Herceg-Bosne/HVO-a i snaga bosanskih Srba u proljeće i ljeto 1992. godine, poslije sastanka između Radovana Karadžića i Mate Bobana održanog 6. maja 1992. u Grazu, u Austriji, uspostavljena je značajna i trajna saradnja između bosanskih Hrvata i bosanskih Srba i ona je u onim dijelovima Bosne i Hercegovine na koje se ova Optužnica najviše odnosi trajala, uz manje izuzetke, sve do kraja 1993. godine -navodi se u haškoj presudi. Saopćenje koje je potpisano u austrijskom Grazu pokazuje svu suštinu zajedničkog i dogovorenog srpskog i hrvatskog velikodržavnog projekta.

Hrvatska politika koja je danas na sceni, kako ona u Zagrebu tako i Mostaru ni 30 godina poslije nije se promijenila, od Tuđmana i Bobana, preko Ante Jelavića i Hrvatske samouprave do Dragana Čovića koji uz podršku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nastoji udariti konačni pečat na ono što su započeli njegovi prethodnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.