open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Memorijalni centar Kapija: Gradnju blokirala firma iz Banje Luke!?
Da stvar bude gora, da bi se oslobodio prostor za Memorijalni centar uklonjena je spomen soba u kojoj su bile izložene fotografije i podaci o 71 žrtvi i koja je uređena zahvaljujući naporima udruženja porodica žrtava i ranjenika
12.12.2019. u 17:09
get url
text
Godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji
Godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji

Gradnja Memorijalnog centra posvećenog žrtvama zločina na tuzlanskoj Kapiji, još uvijek je na čekanju, iako je još prije godinu i po dana izabran izvođač radova. Zahvaljujući udruženju koje okuplja porodice žrtava i ranjenike s Kapije, idejni projekat Memorijalnog centra završen je 2016. godine, ali od tada nije urađeno ništa.

Podsjećamo, granata ispaljena s polažaja Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle, ubila je 71 osobu, a ranila njih više od 200. Prosječna dob ubijenih bila je 23 godine.

Projekat urađen

- Mi smo 2016. godine dobili od Grada 20.000 KM za početak rada na Memorijalnom centru. Arhitekta Emir Salkić završio je idejni projekat i mi smo ga platili oko tri hiljade. Nakon toga nam je Gradska uprava tražila da vratimo ostatak novca, a obećano nam je da ćemo dobiti sva potrebna sredstva odjednom, da svake godine ne bi izdvajali po 20 hiljada. Mi smo novac vratili prije godinu i po dana i tada nam je obećano da će sve biti gotovo za godinu dana, međutim od tada nije urađeno ništa - priča Edin Hurić, predsjednik Udruženja "25. maj - Kapija".

Da stvar bude gora, da bi se oslobodio prostor za Memorijalni centar uklonjena je spomen soba u kojoj su bile izložene fotografije i podaci o 71 žrtvi i koja je uređena zahvaljujući naporima udruženja žrtava i ranjenika.

- Postoje sve potrebne dozvole za objekat i prije godinu dana izabran je izvođač radova iz Zenice. Prije pola godine na sastanku u Gradskoj upravi rečeno nam je da se ništa ne radi zato što firma iz Banje Luke, koja radi nadzor radova, nekoliko puta slala tehničara umjesto građevinskog inženjera, a on nije mogao otvoriti dnevnik radova. Ja se pitam da li je moguće da radove opstruira firma iz Banje Luke - priča Hurić, koji je teško ranjen na Kapiji i u sebi još nosi gelere od agresorske granate.

Nakon toliko protraćenog vremena i nakon izbora izvođača, da ne govorimo o prethodne 24 godine, u ovom slučaju događa se još jedna velika promjena.

_-Iz Gradske uprave jučer su me obavijestili me da je raskinut ugovor s izvođačem radova i da će biti raspisan novi tender. Nadzor ostaje isti, jer grad ima ugovor za druge projekte s firmom iz Banje Luke. Roditelji umiru, jedini osuđeni za zločin Novak Đukić je na slobodi u Srbiji, a ne postoji ni to jedno mjesto na kojem stoje imena i fotografije svih žrtava - kaže Hurić.

Nova obećanja

Podsjećamo, 51 žrtva s Kapije sahranjena je na Aleji mladosti, koja se nalazi na Slanoj Banji. Ostalih 20 ubijenih porodice su ukopale na drugim mjestima. Postojao je i plan da se iznad Aleje napravi spomen zid s imenima svih ubijenih i vazama za cvijeće pored tih imena, ali ni to nije urađeno.

- Ponovo nas uvjeravaju da će sve biti završeno do narednog 25. maja, kada je 25 godišnjica od zločina na Kapiji. Ja nisam siguran da će to biti završeno do tada, ali mislim da hoće do narednih izbora, jer se nešto pred izbore mora otvoriti - navodi Hurić.

On kaže da kompletan projekat Memorijalnog centra Kapija košto nešto više od 90.000 hiljada maraka, što nije velika cifra uzimajući u obzir da je gradski budžet Tuzle veći od 60 miliona KM. Predviđeno je da u Memorijalnom cetru pored slika i podataka o ubijenima, budu izloženi lični predmeti, dokazi zločina te video snimci i dokumentacija sa suđenja na osnovu kojih je došlo do presude Novaku Đukiću za ovaj zločin.

- Zbog svega ovoga Grad Tuzla je najodgovorniji što se kontinuirano plasiraju laži iz Srbije na račun zločina na Kapiji. Za 24 godine Gradska uprava je imala budžet veći od milijardu maraka, a 90-ak hiljada maraka nisu mogli izdvojiti za Memorijalni centar. Za to vrijeme Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" dobijala je godišnje po 100.000 maraka, a sad dobija 60.000 KM. Udruženja "25. maj - Kapija" dobilo je 21 hiljadu KM za posljednjih 10 godina. Toliko novca dobije jedan vijećnik za godinu i po nerada - ističe Hurić.

Posljednji u nizu napada na žrtve, koji je došao iz Srbije, knjiga je ratnog zločinca Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija". Tom knjigom pokušava se skinuti odgovornost sa zločinca Novaka Đukića, podmetanjem monstruozih laži, poput one da na Kapiji nije poginuo niko, nego da je sve iscenirano.

Odgovor na propagandnu mašineriju iz Beograda, bila su saopćenja iz BiH, ali ni tada, a ni sad nemamo na jednom mjestu objedinjene dokaze o jednom od najužasnijih zločina nad civilima u BiH. Ta činjenica ide na dušu gradskih vlasti u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.