open-navfaktor-logo
search
Dani sjećanja
Memorijalni centar Srebrenica obilježio godišnjicu masakra u Grabovici
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježio je, drugu godinu zaredom, godišnjicu i sjećanje na žrtve masakra u Grabovici. 
09.09.2022. u 14:43
get url
text

Iz institucije su naveli da je masakr u Grabovici uvršten u Dane sjećanja Memorijalnog centra te su izrazili nadu da će u budućnosti ta institucija ostvariti saradnju sa svjedocima i predstavnicima porodica žrtava tog zločina.

- Naša je dužnost, kao jedine državne institucije sa mandatom da se bavi genocidom i ratnim zločinima, te sjećanjem na nevine žrtve, da na današnji dan još jednom napomenemo da tijela svih žrtava masakra u Grabovici još uvijek nisu pronađena, te da pored svih procesuiranih počinitelja tog zločina, država i najviši dužnosnici i dalje moraju učiniti više napora da obilježe masakr u Grabovici i odaju počast žrtvama - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da obilježavanje i sjećanje na nevine žrtve hrvatske nacionalnosti u Grabovici, među kojima je bilo i jedno dijete koje je imalo jedva četiri godine, predstavlja čin koji ni na koji način ne negira i ne umanjuje druge zločine. Naprotiv, treba predstavljati primjer na putu suočavanja sa prošlošću.

- Žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjaci istočne Bosne, prošli su klanje od 1992. do 1995. godine, pokolj i prijetnju potpunim nestankom. Naše žrtve, naše stradanje i sve ono što smo prošli nikad nećemo staviti u funkciju opravdavanja osvete, nasilja na drugim, relativizacije drugih zločina. Zaista, mi zajedno tražimo pravdu. Porodicama Grabovice izražavamo saučešće u boli i sjećanju u ovim teškim danima. Opominjemo i ne zaboravljamo - zaključuju iz Memorijalnog centra, saopćila je Press služba Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.