open-navfaktor-logo
search
Već sutra na odredištu
Merhamet uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet uputilo je danas pet šlepera brašna stanovništvu Gaze. Riječ je o 100 tona ove životne namirnice, čija ukupna vrijednost iznosi oko 209.000 konvertibilnih maraka.
25.01.2024. u 12:31
get url
text

Prema riječima predsjednika Merhameta Kenana Vrbanjca, brašno bi već sutra trebalo stići na odrednicu, gdje će biti podijeljeno ugroženom stanovništvu u Gazi.

- Sredstva za kupovinu 100 tona brašna Merhamet je osigurao u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Jedan šleper, odnosno 20 tona brašna, finansirali su tri bh. privrednika iz Tešnja, Travnika i Mostara, koji su željeli ostati anonimni – kaže Vrbanjac.

Dodaje da je Merhamet tokom dosadašnje akcije prikupljanja pomoći za Gazu prikupio više od 900.000 KM namijenjenih ugroženom stanovništvu u Gazi.

- U saradnji sa turskom partnerskom organizacijom IHH, Merhamet od početka ratnih dejstava pomaže ugrožene u Gazi. Krenulo se sa interventnim paketima, a potom sa svakodnevnom pripremom obroka za stanovništvo na tom području, ali i za bolesne i ranjene u tamošnim bolnicama. Obroci se pripremaju u improviziranim kuhinjama organizacije IHH na terenu. Inače, Merhamet i IHH su u protekle dvije godine također organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze, tako da imamo iskustva u tome - istakao je Vrbanjac.

Odlukom Upravnog odbora HO Merhamet MDD, akcija prikupljanja pomoći za stanovništvo Gaze, koja je prvobitno trajala do 16. januara ove godine, produžena je za još tri mjeseca.

- Merhamet će i dalje nastaviti pomagati stanovništvo Gaze, ugroženo izraelskim ratnim dejstvima. Zahvaljujemo se građanima Bosne i Hercegovine, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, kompanijama, obrazovnim i drugim institucijama koji su, po ko zna koji put, pokazali solidarnost i empatiju prema ljudima u nevolji. Zahvaljujući svima njima, Merhamet uspijeva osigurati dragocjenu pomoć koja je stanovništvu Gaze itekako potrebna – naglasio je Vrbanjac, saopćio je Merhamet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.