open-navfaktor-logo
search
Posljednja debata
Milanović i Kolinda o našoj zemlji: Šta im smeta u Predsjedništvu BiH
Milanović je rekao da će razgovarati sa svima potpuno svjestan legitimiteta i manjka legitimiteta gospodina Komšića
03.01.2020. u 22:49
get url
text
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović

Na Novoj TV večeras je održana posljednja debata pred drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj. Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njen protukandidat Zoran Milanović govorili su i o odnosima s BiH.

Na pitanje da li je partner za razgovore u BiH Željko Komšić ili Dragan Čović, Grabar-Kitarović je rekla da bi njen partner trebalo biti Predsjedništvo BiH.

- Držim da je gospodin Komšić izabran legalno, ali ne legitimno, dakle ne glasovima hrvatskog, nego glasovima jednog drugog naroda. Sve dok Hrvati u BiH ne priznaju člana Predsjedništva BiH kao svog legitimnog zastupnika ja zapravo nemam partnera za razgovore na toj visokoj razini. O pitanjima položaja Hrvata, treba razgovarati sa svim Hrvatima i ja to i činim - rekla je aktuelna predsjednica, dodavši da joj je u interesu sigurnost i stabilnost BiH i konstitutivna jednakopravnost hrvatskog naroda.

Milanović je rekao da će razgovarati sa svima potpuno svjestan legitimiteta i manjka legitimiteta gospodina Komšića.

- Tu je i Milorad Dodik i RS, koja je takva kakva je, ona je činjenica, uz sve moje rezerve koje prema tome postoje. Tu su naravno i Bošnjaci kao brojčano najveći politički korpus u BiH. Tu su i Hrvati, Hrvat sam, hrvatski predsjednik i morat ću o tome jako brinuti. To je jako delikatna situacija i rješenje preko noći neće biti. Gospodina Komšića poznajem godinama, ali ne zanosim se iluzijom da je stvari moguće riješiti preko noći - rekao je Milanović.

On je naglasio da se neće ponašati kako se ponašala hrvatska vlast kada je ambasadora (Ivan Vecchio op.a.) smijenila, ukorila, zato što je otišao u Banju Luku, na obilježavanje "dana RS-a".

- To isto radi gospodin Čović, koji je predsjednik HDZ-a i vodeći političar hrvatske komponente u BiH i to je potpuno normalno, da ima to savezništvo, dopuštam to, ali kada to napravi hrvatski ambasador, onda se pravila dosta... - rekao je Milanović prije nego mu je isteklo vrijeme.

Grabar-Kitarović je dodala da ambasador zastupa državne interese, a Čović je stranački čovjek, a ona se, kako je rekla, ne bavi stranačkom politikom.

- Treba razgovarati sa ostala dva naroda, ali i sa EU, jer BiH treba staviti na jedan drugi kolosijek i ubrzati njen put ka EU da bi se stabilizirala - zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

U ponoć u Hrvatskoj počinje izborna šutnja, a izbori su u nedjelju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.