open-navfaktor-logo
search
Narušavanje Dejtona
Milanovićeve nebuloze: Hrvatska vojska ne može biti u EUFOR-u jer je bila agresor na BiH
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 29. novembra 2017. godine izrekao je konačnu presudu od 111 godina zatvora šesterici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata.
15.09.2022. u 17:04
get url
text

VEZANI TEKST - Na današnji dan sud u Hagu jasno je presudio: Herceg-Bosna je bila UZP, Hrvatska počinila agresiju na BiH

Žalbeno vijeće UN-ovog suda u Hagu pod predsjedavanjem Carmela Agiusa objavilo je svoj konačni sud o odgovornosti ratnih političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za teške zločine nad Bošnjacima.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je potvrdilo da je Hrvatska, odnosno njeno tadašnje rukovodstvo, počinilo agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH. Žalbeno je vijeće utvrdilo da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

VEZANI TEKST - Ahatović o Vojsci Hrvatske u EUFOR-u: Trijumf dogovora iz Karađorđeva o podjeli BiH, onda bi i Srbija i Rusija polagale legitimno pravo na RS

 

Sukob između HVO-a i Armije BiH od 1993. do 1994. godine bio je međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske. Većina zločina nad bošnjačkim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

- Borit ćemo se uvijek za zaštitu Hrvata u BiH. Insistirat ćemo da Hrvatska po potrebi šalje svoje vojnike u okviru operacije Althea u BiH,u okrilju NATO-a ili EU. O tome ćemo odlučivati, ne Sarajevo, ne Beograd. Došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici - rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, što je na Twitteru podijelio njegov glasnogovornik Nikola Jelić. 

VEZANI TEKST - Komšić: Nije prihvatljivo učešće vojske Hrvatske u misiji EUFOR-a

Zašto Hrvatska ne može biti dio NATO snaga za stabilizaciju mira u Bosni i Hercegovini EUFOR? 

- Strana u sukobu koja je potpisnica mirovnog sporazuma sa zemljom sa kojom je bila u ratu ne može biti dio snaga za uspostavu i stabilizaciju mira u toj zemlji. Dakle, po istom principu niti Srbija kao pravni sljednik SRJ zajedno sa Crnom Gorom koja je članica NATO-a ne može biti dio snaga EUFOR-a - kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Članom 3. Aneksa 1a Vojnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma sve zemlje potpisnice su se usaglasile da se sa teritorija Republike Bosne i Hercegovine povuku sve strane trupe (što podrazumijeva dobrovoljačke jedinice, djelove regularnih i neregularnih vojnih snaga i snaga MUP-a) koje su učestvovale u ratnim operacijama u BiH do 5. oktobra 1995.

- Uvođenjem Hrvatske vojske u misiju EUFOR-a međunarodna zajednica bi prekršila član 3. Aneksa 1a, jer je Hrvatska vojska po presudi ICTY-a "šestorki" bila faktički agresor na RBiH odnosno instrument sprovođenja UZP-a stvaranja tzv. HRHB i upala u konflikt interesa kojim bi pravni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma bio narušen - pojašnjava on. 

S druge pak strane, Milanović kontinuirano daje izjave u kojima insistira na dosljednjoj primjeni i poštivanju Dejtonskog mirivnog sporazuma. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.