open-navfaktor-logo
search
Prijedlog pao
Miletić pisao Inzku: Nametnite zakon kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida, obećali ste to!
Nakon što su na sjednici održanoj prošle sedmice Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili izmjene i dopune Krivičnog zakona, kojim se predviđaju zabrana i kažnjavanje negiranja genocida, samostalni delegat Zlatko Miletić, jedan od predlagača uputio je dopis visokom predstavniku Valentinu Inzku. 
13.04.2021. u 09:50
get url
text

VEZANI TEKST - Zajedno uz SNSD: Čović i delegati iz HDZ-a glasali protiv zabrane negiranja genocida

Miletić je od Inzka zatražio da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida, te ga informirao da je njegov prijedlog po drugi put odbačen u Domu naroda BiH. 

Također, podsjeća ga da mu sada već drugi put šalje akt od 27. januara 2019. godine na koji mu nije odgovorio, te naglasio da je i taj prijedlog pao u parlamentarnoj proceduri 23. januara prošle godine.

- Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Vam dostavljam kao instituciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa ciljem da vas pozovem da korištenjem dodatnih ovlasti iz Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH nametnete ove izmjene zakona imajući u vidu da su presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju obavezujuće za sve institucije u Bosni i Hercegovini. Neću posebno elaborirati pravosnažne presude sudova u Bosni i Hercegovini, kao ni Vaša obećanja, data javno u više navrata građanima BiH,da ćete ovo pitanje riješiti na traženi način - navodi Miletić u pismu upućenom Inzku.

Zahtjev za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida, u parlamentarnu proceduru Domu naroda BiH dostavili su delegati Zlatko Miletić i Denis Bećirević.

Protiv su glasali Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider HDZ-a BiH, kao i delegati iz HDZ-a BiH Marina Pendeš i Bariša Čolak, te iz SNSD-a, Nikola Špirić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, i delegati Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović.

Osim predlagača, "za" usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida glasali su Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda i lider SDA, te delegati Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA) i Munib Jusufović (SBB). Suzdržan je bio Mladen Bosić (SDS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.