open-navfaktor-logo
search
Zakoniti vlasnik
Miličević o Odluci Gradskog vijeća Sarajevo: Parlament FBiH se nalazi u zgradi DPO od 1996. godine
Federalni parlamentarci očekivali su da će do kraja ove godine dobiti bolje uvjete za rad u zgradi Parlamenta FBiH, ipak adaptacije neće biti. Naime, situaciju je zakomplikovala najnovija Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva od kraja jula, kojom je stavljena van snage Odluka Vijeća iz 2017. godine a kojom se u potpunosti ustupa zgrada DPO-a Parlamentu FBiH, a Gradsko vijeće zauzvrat dobija zgradu iza Vječne vatre u Titovoj ulici.
29.08.2021. u 21:24
get url
text
Zgrada Parlamenta FBiH
Zgrada Parlamenta FBiH

Pojašnjenje smo potražili u Parlamentu FBiH.

- Za sada imamo informacije koje su putem medija date u javnost. Pravobranilac Grada Sarajeva nas je informirao aktom kako je pokrenuta inicijativa u Gradskom vijeću vezano za "opoziv" određenih akta ranijeg saziva. Parlament FBiH, odnosno Zastupnički dom, nije učestvovao u primopredaji/preuzimanju prostorija s Gradom Sarajevo, već je dio prostorija preuzeo od Službe za zajedničke poslove organa i tijela Vlade Federacije BiH. Parlament FBiH se nalazi u zgradi DPO od 1996.godine te je savjestan i zakonit posjednik - navodi nam Ivan Miličević, sekretar Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i dodaje:

- Osim nabavke opreme za nesmetan rad zastupnika, klubova i službenika te tekućeg održavanja, finansijska sredstva se neće koristiti, odnosno, javne nabavke neće biti provedene za sistemsku adaptaciju. S našim informacijama koje posjedujemo, upoznali smo rukovodstvo Doma i zastupnike.

VEZANI TEKST - Iseljenje Gradske uprave se može očekivati polovinom naredne godine

Federalni parlamentarci, posebno zastupnici u Zastupničkom domu FBiH su više puta ukazivali na loše uvjete, prvenstveno na nepostojanje prostorija za rad klubova. Ukazivali su da gosti kod održavanja sjednica u pauzama zasijedanja su uglavnom morali stajati na hodnicima, ili boraviti u restoranu Parlamenta FBiH. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.