open-navfaktor-logo
search
Izvještaji
Milionski izdaci za službena auta državne vlasti: Koliko ko troši za gorivo, pranje, servisiranje
Državna ministarstva, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH i Predsjedništvo BiH prošle su godine raspolagali sa najmanje 138 službenih auta, a na njihovo održavanje, gorivo, gume, pranje, osiguranje..., dato je više od milion KM.
16.08.2021. u 07:32
get url
text

Ovo su podaci vidljivi iz niza revizorskih izvještaja za prošlu godinu.

U ove zbirne podatke ne ulazi 91 specijalizirano vozilo koje su na raspolaganju imala diplomatsko-konzularna predstavništva naše zemlje i za čije su upotrebu u 2020. godini izdaci iznosili 517.130 KM.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH: Za popravku auta 22.600 KM, savjetnicima otpremnine pa ih opet zaposlili

Također, Ministarstvo odbrane BiH je prošle godine imalo oko 3,2 miliona KM izdataka za upotrebu službenih vozila, ali treba imati u vidu Oružane snage BiH koje imaju i helikoptere, oklopna vozila... U revizorskom izvještaju za Ministarstvo odbrane navedeno je da je Ministarstvo imalo 20 službenih vozila i jedno specijalizirano, dok nisu navedeni podaci za Oružane snage BiH.

Revizori su za određena ministarstva imala i ozbiljnije zamjerke kada je u pitanju upotreba službenih vozila.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih auta Ministarstva finansija i trezora BiH iznosili su 74.072 KM. Oni su na raspolaganju imali šest vozila. Jedna od konstatacija Ureda za reviziju institucija BiH bila je da je u proteklih pet godina za održavanje vozila koje koristi ministar Vjekoslav Bevanda dato skoro onoliko novca sa koliko je to vozilo i kupljeno.

Izdaci za službena vozila Ministarstva finansija i trezora BiH

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je na upotrebu službenih auta potrošilo 50.605 KM. Raspolagali su sa devet službenih vozila, od čega je pet ljudi imalo pravo raspolaganja 24 sata dnevno.

Revizori su ovdje ukazali, između ostalog, da se za iste relacije navode značajno drugačije kilometraže.

Ministarstvo sigurnosti BiH je imalo 69.129 KM izdataka za upotrebu auta, a raspolagali su sa njih 22.

Zabilježeno je da su pod "lokalnim vožnjama" prelazili po sto kilometara dnevno, bez da su detaljno to obrazložili. Oni su jedan svoj kombi prošle godine privremeno ustupili Društvu Crvenog krsta/križa BiH, a interesanstno je da su službenu "škodu octaviju" ustupili Savezu sindikata policijskih tijela u BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, kaže revizija, ekonomski neopravdano ulagalo u održavanje auta u kabinetu ministra Staše Košarca, što je bio problem i ranijih godina. Za održavanje tog vozila, "audi A6" iz 2015. godine, potrošeno je skoro 20.000 KM.

Ovo ministarstvo je na upotrebu službenih auta prošle godine dalo ukupno 89.724 KM, a imali su na raspolaganju osam vozila.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je za upotrebu vozila imalo 575.805 KM izdataka, od čega se 58.675 KM odnosi na sjedište Ministarstva, a ostalo na diplomatsko-konzularna predstavništva.

Prodali su devet specijalizovanih vozila, čiji popravak je u prethodnim godinama uzrokovao značajne troškove. Revizori su ukazali da su uočili da osoba, koja ostvaruje pravo na naknadu za odvojeni život, u putni nalog za vozilo učestalo evidentira relacije mjesto rada–mjesto prebivališta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH imalo je 85.928 KM izdataka za službena auta. Na raspolaganju ih imaju 18.

Revizori su utvrdili da se neka auta koriste i vikendom, što može ukazivati na nenamjensko trošenje.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH je na upotrebu službenih auta potrošilo 113.00 KM, što je za 23.400 KM više nego u 2019. godini.

Sekretarijat je ovo pravdao starošću vozila i sve češćim kvarovima. Raspolagali su sa devet auta, a revizori su, između ostalog, ustanovili da se točilo i gorivo koje nije bilo ugovoreno.

Od ovih devet vozila, dva su posudili, i to jedno je bilo za potrebe šefa kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije koji ga je koristio 24 sata dnevno, što nije u skladu sa propisima. Pri tome putni nalozi nisu popunjavani kako treba.

- Osim navedenog, lice koje je izdalo putni nalog je ujedno i lice koje vozilo koristi – napisali su revizori.

Parlamentarna skupština BiH je za upotrebu službenih vozila u 2020. godini imala 123.813 KM izdataka. Na raspolaganju imaju 13 auta.

Revizori su naveli da u pojedinim slučajevima nisu vođene uredne evidencije.

Predsjedništvo BiH je imalo 317.960 KM izdataka za 39 službenih auta.

Između ostalog, uočeni su visoki izdaci za popravke službenog "audija A8" (22.636 KM), starog pet godina.

Ured za reviziju u izvještaju o radu Ministarstva civilnih poslova BiH nije naveo kakva je situacija sa troškovma i brojem službenih vozila, osim da je samo na održavanje vozila sklopljen ugovor od oko 8.200 KM.

Ministarstvo pravde BiH je samo za nabavku auto guma potrošilo oko 26.500 KM. Revizori nisu naveli ni njihove ukupne troškove niti broj vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.