open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Ministar Bečarević odgovorio Energoinvestu: Objavite ruske fakture za februar ili mart
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević osvrnuo se na današnje obraćanje preduzeća Energoinvest upućeno javnosti povodom inicijative za sniženje cijene prirodnog gasa koju je ovo ministarstvo pokrenulo prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
04.04.2023. u 14:52
get url
text

- Odbor za energetiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je u 2021. godini zatražio od Energoinvesta dostavu fakture, a nakon prelaska na Turski tok. Koliko mi je poznato, faktura nikada nije dostavljena. Zašto? Ured za reviziju u FBiH je sačinio izvještaj o finansijskoj reviziji Energoinvesta u 2021. godini, u kojem vrijednost gasa koji je Energoinvest isporučio svojim kupcima iznosi cca 108 miliona KM, a u isto vrijeme nabavna vrijednost tog gasa iznosi 102 miliona KM - naveo je Bečarević, saopćio je Press KS.

Kako dodaje, Energoinvest je te 2021. godine zadužen da samostalno snabdijeva potrošače gasa u FBiH i samo za pola godine razlika u cijeni Energoinvesta iznosila je cca šest miliona KM.

VEZANI TEKST - Energoinvest: Prijedlog Bečarevića da se snizi cijena gasa za 30 posto može dovesti samo do obustave isporuke

- Energoinvest je kroz godine, odnosno decenije, imao uvozničku proviziju od jedan posto, a na ovoj razlici u cijeni vidimo da je taj procenat povećan, a da odluka Vlade FBiH o promjeni uvozničke provizije nije promijenjena. Na sve ono što je Energoinvest prokomentarisao u svom odgovoru, mogu reći samo jedno: Objavite rusku fakturu za februar ili mart i obavijest o promjeni ruske cijene za II kvartal 2023. godinu. Nakon toga ćemo zajedno pred kamerama računati razliku u cijeni - poručio im je Bečarević i dodao:

- Ovo što je ministarstvo poduzelo je isključivo iz razloga da zaštiti potrošače prirodnog gasa i da utječe da cijena gasa bude što niža. To će svakako povećati broj korisnika ovog energenta što će u velikoj mjeri doprinijeti i poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu i okolini te smanjiti upotrebu ekološki neprihvatljivih energenata.

Iz Energoinvesta su Bečarevićev prijedlog za sniženje cijene gasa za 30 posto okarakterisali kao atak na njihovo preduzeća, te su istakli da taj prijedlog može dovesti samo do obustave isporuke gasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.