open-navfaktor-logo
search
Uputio dopis Vladi FBiH
Ministar Bečarević predlaže sniženje cijene gasa u Federaciji za 30 posto
Federacija Bosne i Hercegovine nove cijene gasa, koje će važiti od 1. aprila do kraja juna, od ruskog Gazproma očekuje za nekoliko dana, a Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, očekuje da bi se cijena gasa trebala sniziti za 30 posto.
03.04.2023. u 11:36
get url
text

Danas je uputio dopis Vladi Federacije BiH sa molbom da se utječe da cijena gasa prvenstveno za Kanton Sarajevo, odnosno FBiH snizi za 30 posto, s obzirom na to da je došlo do pada cijena nafte u proteklih devet mjeseci, izjavio je za Faktor ministar Almir Bečarević i pojasnio:

- Federalnoj vladi dostavio sam bilans uspjeha Energoinvesta, dobavljača gasa, iz kojeg je vidljivo koju dobavljač ima razliku u cijeni i smatram da ta razlika u cijeni nije primjerena vremenu i situaciji, pa sam zamolio Vladu FBiH da utječu na sniženje cijene gasa.

Bečarević ističe da ne želi najavljivati drugi korak ukoliko ne dođe do većeg sniženja cijene gasa jer hiljade je priključaka na prirodni gas, a građani ga ne troše jer je previsoka cijena.

- Kanton Sarajevo će u ovoj godini potrošiti 130 miliona kubika gasa. Kanton Sarajevo kao najveći potrošač gasa trebao bi imati nižu cijenu i ne traži se ništa nemoguće jer nema dileme da će i Gazprom sniziti cijenu gasa i o tome će obavijestiti Energoinvest za tri-četiri dana i zato kažem da bi se cijena gasa mogla sniziti za 30 posto – zaključuje ministar Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.