open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ministar Delić: Lockdown od 15 dana košta više od dva miliona KM
Na području Kantona Sarajevo posluje 1.781 poslovni subjekat a koji zapošljava oko 6.174 uposlenika. U 2021. godini 123 subjekta su prestala sa radom, a 1.292 radnika su ostala bez posla.
22.03.2021. u 13:32
get url
text

Kazao je to ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku.

- Ukoliko uzmemo u obzir broj uposlenika puta minimalni mjesečni doprinosi i minimalnu plaću na nivou FBiH, lockdown od 30 dana bi nas koštao otprilike 4 miliona i 167.450 maraka, a lockdown od 15 dana koštao bi 2.083.725 KM – kazao je Delić.

Ministar Delić je kazao kako se ovaj zakon odnosi na sve privredne subjekte u KS, na one kojima je na bilo koji način otežan rad u KS, ali i one privredne subjekte kojim je Vlada svojom odlukom direktno zabranila rad.

- Mi smo ovim zakonom predvidjeli da finansiramo minimalni dio ili cijelu minimalnu plaću na nivou FBiH, i finansiranje doprinosa. Ova sredstva nakon što se usvoji zakon, bit će data na osnovu javnog poziva, na osnovu programa i uredbe koja će predvidjeti uslove i kriterije za dodjelu ovih sredstava - pojasnio je Delić ističući kako je Vlada planirala 21 milion maraka za pomoć privredi, ali i da se i na drugim stavkama nalazi novac koji bi iskoristili za pomoć privredi.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Harisa Zahiragića da li je minimalan iznos plaće dovoljan, Delić je kazao da smatra da nije dovoljna minimalna plaća, ali da se nažalost raspolaže sa minimalnim iznosima za finansiranje obećane pomoći onima kojima je zabranjen rad.

Zastupnik Mahir Dević kazao je kako je Vlada Federacije BiH Kanton Sarajevo tokom proteklog perioda po raznim osnovama u borbi sa pandemijom koronavirusa pomogla sa blizu 100 miliona KM.

- Kada smo prošle godine razmatrali ovaj zakon i na kantonalnom nivou, u isto vrijeme isti je donesen i na nivou Federacije, tadašnja opozicija sada Vlada je kritikovala taj zakon do te mjere da je katastrofalan, da nema odgovora na pandemiju, da nisu pomogli privredi adekvatno, da je zdravstveno stanje katastrofalno i tako dalje. Tadašnja opozicija a sada paralmentarna većina bukvalno predlaže identičan zakon koji tada uopće nije valjao i čini ga samo operativnim da može izvršiti cijele ili dijela plaće za djelatnosti koje su zabranjene ali sa jednom novinom, da federalni nivo, koji su tada proglašavali nesposobnim, poziva da taj Federalni nivo donese odluke o prirodnoj nesreći iako oni to sami mogu uraditi, pa vezuju sve svoje aktivnosti za takvu vrstu priče - kazao je Dević. 

VEZANI TEKST - DF i SDA u Skupštini KS traže zatvaranje kladionica, Konaković obrazložio šta je problem s tim prijedlogom

Naveo je Dević kako je Vlada FBiH ranije pomogla KS sa "22,7 miliona KM putem Covid-zakona, zatim uredbom o interventnim mjerama sa također 22,7 miliona KM, te sa 36,2 miliona KM po osnovu pomoći MMF-a, zatim pomoć KCUS-u i Općoj bolnici od oko 14,5 miliona KM".

- Kako sve ono što prije samo godinu dana apsolutno nije valjalo danas predstavljamo kao super rješenje i uz to se ograđujemo odlukama koje treba da donese Federacija - pitao je Dević.

Zastupnik Haris Zahiragić je tokom diskusije kazao da je od ove Vlade očekivao puno ozbiljniji prijedlog zakona, te je istakao kako će Klub SDA uputiti amandmane na ovaj zakon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.