open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Ministar Hasić: Rudnici "Kreka" nacrno kopaju ugalj, Kantonu duguju 16,5 miliona KM
Samo za koncesije "Kreka" je Tuzlanskom kantonu dužna 10,8 miliona maraka. Također, na ime pozajmica Kantonu su dužni 5.770.000 KM, kaže Hasić
20.09.2019. u 11:51
get url
text
Ministar privrede u Vladi TK Asmir Hasić
Ministar privrede u Vladi TK Asmir Hasić

Rudnici uglja "Kreka" nacrno kopaju ugalj, jer od januara ove godine nemaju ugovor o koncesiji, rekao je danas ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić. I ne samo to, "Kreka", kako sada stvari stoje, ne može ni potpisati ugovor, jer im niti jedna banka ne želi dati bankovnu garanciju, koja je zakonski uslov za potpisivanje ugovora.

- Iz rudnika "Kreka" predložili su da se izmijeni zakon o koncesijama, na način da bankovna garancija ne bude uslov za dobijanje koncesije. Onaj ko je doveo "Kreku" u situaciju da joj niti jedna banka ne želi dati garanciju, želi da problem prebaci na Vladu, resorno ministrstvo i Skupštinu TK - rekao je Hasić.

On je posebno istakao da se posebno obraća rudarima, kada kaže da ministarstvo i ova Vlada TK nisu problem u priči o koncesiji.

- Samo za koncesije "Kreka" je Tuzlanskom kantonu dužna 10,8 miliona maraka. Također, na ime pozajmica Kantonu su dužni 5.770.000 KM. To znači da oni trenutno prema Kantoni imaju 16.570.000 KM duga. Postoji potpisan protokol za ranije dugove po osnovu koncesije, koje oni isplačuju. Po osnovu ranijih dugova oni imaju neizmireno 10.030.000 KM, a za ovu godinu dug iznosi 772.000 KM i on i dalje raste, jer se ništa ne plaća iz jednostavnog razloga što nemamo ugovor - pojasnio je Hasić.

Ministar dodaje da u prijedlogu za izmjenu Zakona o koncesijama TK kao zamjene za bankovnu garanciju nudi mjenica.

- Šta vrijedi mjenica kada znamo da je rudniku računi blokirani, odnosno da se odblokirano samo dva sata mjesečno - ističe Hasić.

Novi dug koji "Kreka" pravi, faktički, nelegalnom eksploatacijom uglja, Vlada TK utužit će putem Kantonalnog pravobranilaštva.

- Mislimo da se u ovaj problem treba uključiti Elektroprivreda BiH i, ako treba, resorno federalno ministarstvo. Elektroprivreda mora iznaći načina da dobije bankovnu garanciju za "Kreku" da bi problem koncesije bio riješen i da bi rudnik legalno eksploatisao ugalj - zaključio je Hasić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.