open-navfaktor-logo
search
Kako se troši
Ministar Lučić potrošio 25.500 KM na ime reprezentacije u godini, "popio" 170 KM u hotelu, štampao kožne mape...
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić potrošio je 170 KM na piće u hotelu u Bosanskoj Dubici, dok je sa 819 KM platio sastanak povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, praznika koji se obilježava u entitetu RS.
20.06.2022. u 07:35
get url
text

Ovo je dio od više od 25.500 KM koje je ministar Lučić potrošio na ime reprezentacije u 2020. godini. Odgovor na zastupničko pitanje Mirjane Marinković-Lepić o utrošku novca za reprezentaciju Ministarstva stigao je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine nakon skoro godinu.

Kako je vidljivo iz tabele, ministar je novac iz budžeta namijenjen za ugostiteljske usluge trošio uglavnom na radne sastanke koje je održavao mahom s predstavnicima općina i drugih institucija iz RS-a. Kao učesnici nekih sastanaka zbog kojih je nastalo i po 250 KM troškova navedeni su samo "poslovni partneri", bez preciziranja o kome je riječ.

Za sastanak s predstavnicima Javnog preduzeća Putevi RS-a dato je 387 KM, a 840 KM za sastanak sa s načelnikom Općine Istočni Stari Grad i načelnicima Sarajevsko-romanijske regije.

Troškovi reprezentacije ministra Miloša Lučića u 2020.

Među 114 stavki koje je "ostvario" ministar, Lučić je potrošio i 92 KM na sastanku sa šefom kabineta Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za doručak u hotelu u Banjoj Luci oko 30 KM, platio je 50 KM goriva za putovanje u Bosansku Dubicu mada su troškovi goriva posebna stavka u budžetu, dok je za izradu novogodišnjih čestitki izdvojeno 350 KM, a za kožne mape sa utisnutim grbom BiH i nazivom ministarstva 6.859 KM.

Ne spominju se troškovi nastali na dan Nove godine, osim da je 31. decembra 2020. imao sastanak s predstavnicima Mitrolopolije Dabrobosanske na koji je utrošeno 868 KM ugostiteljskih usluga.

Ovdje se radi o troškovima reprezentacije, a podsjetimo da je, prema informacijama koje smo dobili i objavili, biznis kartica koju ima ministar Lučić korištena za Novu godinu na Jahorini.

VEZANI TEKST - Ministarstvo za ljudska prava: "Sastanci" na Jahorini za Novu godinu o trošku države

Mlađen Božović, šef kabineta ministra Lučića, na reprezentaciju u 2020. potrošio je najmanje 3.700 KM.

On je potrošio 163 KM budžetskog novca za ugostiteljske usluge nastale na sastanku s rukovodstvom DNS-a, stranke čiji je kadar ministar Lučić, a kako bi razgovarali o unapređenju rada Ministarstva.

Između ostalog je pravdao i troškove ugostiteljskih usluga nastalih zbog sastanaka i s predstavnicima državnih ministarstava koji se nalaze u istoj zgradi kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Tako je na sastanak sa šefom kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u dva navrata potrošio 41 KM i 74 KM, 73 KM na sastanak s predstanicima Minstarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine...

Božović je sa 803 KM platio i sastanak povodom obilježavanja 75. godišnjice Društva novinara BiH.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, u 2020. imao je nešto više od 7.000 KM troškova reprezentacije.

Između ostalog, radi se o utrošku oko 1.000 KM za potpisivanje Sporazuma o saradnji za provedbu Regionalnog stambenog programa upriličenom u zgradi Parlamentarne skupštine BiH s predstavnicima općina, radnom sastanku sa zastupnikom SDA u PSBiH Halidom Genjcom za šta su utrošene 74 KM...

Troškove reprezentacije su pravdale i Nina Mišković, sekretarka Ministarstva (nepunih 500 KM), pomoćnica ministra Željka Marković-Sekulić (oko 1.000 KM), pomoćnica ministra Saliha Đuderija (nepunih 1.400 KM), te pomoćnica ministra Ljiljana Bogdanović (100 KM).

Ukupno su rukovodioci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na reprezentaciju u 2020. potrošili 50.579 KM.

Detaljnu tabelu s iznosom troškova, datumom i razlogom nastanka možete pogledati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.