open-navfaktor-logo
search
Sastao se sa Podžićem
Ministar odbrane Bugarske: Produženje mandata EUFOR-a u BiH važno zbog sigurnosne situacije
Delegacija Ministarstva odbrane Bugarske, na čelu sa ministrom Dimitrom Stoyanovim, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje se u Sarajevu sastala s državnim ministrom odbrane Sifetom Podžićem.
26.09.2022. u 12:48
get url
text

Delegacije i ministri razgovarali su o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane dviju zemalja, planovima za budućnost, o sigurnosti u regionu i jeku ruskog rata u Ukrajini, te o osjetljivosti jugoistoka Evrope.

Podžić je na konferenciji za novinare podsjetio da je Bugarska jedna od zemalja koja ima najbrojniji kontingent svojih pripadnika u Bosni i Hercegovini koji djeluje u okviru Vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea).

Sa bugarskom delegacijom razgovarao je o eventualnom vetu na produženje izvršnog mandata misije EUFOR-a Althea u novembru u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Neke zemlje po domaćem zakonodavstvu moraju svoje vojnike povući iz Misije EUFOR-a, kao što je slučaj s Austrijom, Švicarskom, ali te zemlje nisu članice NATO saveza. U svakom slučaju, očekujem, a razgovarali smo o tome, da će iako bi došlo do veta, vojnici iz Republike Bugarske ostati u novoj misiji - rekao je Podžić.

Bugarski ministar odbrane Dimitar Stoyanov izjavio je da njegova zemlja snažno osuđuje ruski rat u Ukrajini i da kontinuirano izražava podršku evropskoj perspektivi država regiona Zapadnog Balkana.

- Podržavamo i ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu u nastojanjima da nastavi s reformama na putu ka euroatlantskim integracijama. Očuvanje stabilnosti u zemljama Zapadnog Balkana, uz promociju evropskih perspektiva i euroatlantske orijentacije, prioritet je za Bugarsku, a naši dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su fundamentalni za proces proširenja EU - rekao je bugarski ministar.

Dodao je da danas, u jeku komplikovane sigurnosne situacije u Evropi, neophodno nastaviti razvijati i produbljivati saradnju između Bugarske i Bosne i Hercegovine.

- Bugarska će nastaviti iskazivati kontinuiranu posvećenost Misiji EUFOR-a Althea. Ova operacija igra ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost kako u Bosni i Hercegovini tako i regiji u cjelini. Produženje izvršnog mandata misije EUFOR u Vijeću sigurnosti UN-a, sada je još važnije u kontekstu radikalne sigurnosne situacije - rekao je Stoyanov.

U okviru bugarskog kontingenta koji djeluje u sklopu EUFOR-ove operacije Althea u Bosni i Hercegovini nalazi se 206 vojnika, a ministar odbrane te zemlje smatra da trenutno nema potrebe da taj broj bude povećan.

- Naravno, imamo našu operativnu rezervu pri ruci. Ako bude potrebno možemo je aktivirati. Ali trenutno ne smatramo da za to postoji potreba - rekao je Stoyanov.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.