open-navfaktor-logo
search
Objavljeno rješenje
Ministarstvo finansija RS-a novčano kažnjeno nakon prijave kladionice
Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine kaznilo je Ministarstvo finansija RS-a sa 15.000 KM i proglasilo ništavnim nekoliko odredbi Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću.
23.09.2021. u 11:05
get url
text

Prijavu protiv Ministarstva finansija RS-a uputila je kladionica Mozzart.

Problem je nastao zbog konkursa za izbor firme koja će izraditi i održavati računarski sistem za nadzor nad priređivanjem igara na sreću (RAS).

Konkursom je traženo da to bude firma sa područja RS-a, a određeno je i da se bira na period od deset godina. Problem je i što su pravilnikom određeni troškovi koje kladionice moraju platiti, a oni nisu mali.

Na kraju je za ove poslove izabran konzorcij firmi Prointer i Planet soft sa kojim su kladionice morale sklopiti ugovore.

No Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da je Ministarstvo ograničilo tržište postavljajući kao uvjet to da sjedište firme mora biti na području RS-a, te da za ovo nije bilo pravnog uporišta.

- Konkurencijsko vijeće smatra da ne postoji prepreka da pravna lica sa sjedištem van područja Republike Srpske obavljaju poslove izrade, održavanja i nadogradnje RAS-a jer se radi o softverskom rješenju koje omogućava online nadzor nad igrama na sreću, pa nije neophodno da pravno lice ima sjedište u Republici Srpskoj – navodi se u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH koje je nedavno objavljeno u Službenom listu BiH.

Također, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da je izborom firme na period od deset godina Ministarsvo ograničilo tehnički razvoj na tržištu vršenja ovih poslova i onemogućilo firme da nude nova softverska rješenja koja mogu podići kvalitet.

Kada su u pitanju inicijalni troškovi, Konkurencijsko vijeće ih ne smatra relevantnim jer prikazane iznose Ministarstvo nije opravdalo konkretnim materijalnim dokazima nego se radi o internoj procjeni Ministarstva.

- Ministarstvo je određivanjem naknade onemogućilo takmičenje proizvođača RAS-a na javnom konkursu jer se od početka konkursa zna iznos naknade, pa proizvođači RAS-a ne mogu nuditi niže iznose naknada i takmičiti se – navedeno je u rješenju.

I Ustavni sud RS-a je u aprilu ove godine utvrdio da ovakvo određivanje naknade nije ni u saglasnosti sa Zakonom o igrama na sreću jer ministar nije imao ovlasti da propiše troškove osiguranja računarskog sistema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.