open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Energoinvesta
Ministarstvo: Nećemo podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni za nabavku gasa na krajnje potrošače u KS
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je obaviješteno od Sarajevogasa da će Turski tok kojim se Bosna i Hercegovina snabdijeva prirodnim gasom u periodu 5. - 12. juna biti zatvoren, zbog redovnog održavanja gasovoda.
01.06.2023. u 10:45
get url
text

Iz Ministarstva informišu kako je ovo je prvi termin u kojem će Turski tok biti zatvoren, te dodaju kako je do kraja godine planirano još jedno njegovo zatvaranje, i to zbog redovnog održavanja.

U periodu 5. - 12. juna snabdijevanje BiH prirodnim gasom obavljat će se iz podzemnog skladišta Banatski dvor (Srbija), te time neće doći u pitanje snabdijevanje prirodnim gasom.

Istovremeno, za period snabdijevanja putem podzemnog skladišta Banatski dvor, snabdjevač prirodnog gasa Energoinvest zatražio je potpisivanje Aneksa na Ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom KS kojim traži da se za ovaj period formira nova cijena prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, što znači redovna cijena za II kvartal + 9 posto.

Ovim putem resorno kantonalno ministarstvo obavještava sve učesnike u procesu nabavke gasa da neće podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni po osnovu ove nabavke gasa na krajnje potrošače iz razloga što snabdjevač ima toliku razliku u cijeni - između nabavne i prodajne cijene da može bez ikakvih problema izmiriti obaveze prema Gazpromu, ako na taj zahtjev pristanu.

- Molimo sve učesnike u gasnom sektoru da dobro pročitaju član 2. Dopune Uredbe. Tačno je da je u pitanju remont, ali isto tako tačno je da je isporučilac gasa u ovom slučaju isti, a to je Gazprom i da se ne nabavljaju interventne količine već Gazprom samo mijenja izvor iz kojeg isporučuje prirodni gas, a to je Banatski dvor za Turski tok.

Na kraju, Sarajevogas, a s ciljem redovnog snabdijevanja potrošača prirodnim gasom u KS ima opciju da potpiše predloženi Aneks ako smatra da su ispunjeni uvjeti iz Dopune Uredbe o regulaciji i organizaciji gasne privrede, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici jer, ponavljamo, prelazak na Turski tok je imao svoja ograničenja i sada ih vidimo - ističu iz Ministarstva komunalne privrede KS te naglašavaju da gasa u Sarajevu mora biti, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.