open-navfaktor-logo
search
Spremne odluke
Ministarstvo odbrane BiH odustaje od remonta starih helikoptera, prioritet je nabavka novih
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine odustaje od višegodišnjeg projekta remonta helikoptera jer je realizacija neisplativa i gotovo neizvodiva. Istovremeno predlažu da veći dio novca koji je bio namijenjen remontu helikoptera bude preusmjeren u nabavku nova četiri.
16.12.2022. u 10:57
get url
text

- Pokušaji provođenja generalnog remonta helikoptera traju već osam godina i u više navrata vrijeme trajanja projekta je produžavano.

VEZANI TEKST - Planirana nabavka još novih helikoptera za OSBiH uz pomoć partnera iz SAD-a

Trenutno ne postoje nikakve pretpostavke da će se remont helikoptera moći realizirati jer je stručnom analizom ustanovljeno da je u novonastalim uvjetima složenosti realizacije remonta pojedinih platformi to neisplativo i gotovo neizvodivo, te da je dugoročno rješenje modernizacija helikoptera povećanje sredstava za višegodišnji projekat nabave helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine – piše u pripremljenoj odluci Ministarstva odbrane BiH.

Prijedlog je da novac koji je bio osiguran za remont, a u pitanju je oko 7,4 miliona KM, bude prebačen za nabavku novih helikoptera (oko 4,8 miliona KM) te za višegodišnji projekat školovanja časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija (oko 2,5 miliona KM).

Nabavka novih helikoptera trebala bi biti realizirana do 2027. godine, uz pomoć partnera iz SAD-a, i nulti je prioritet.

- Bitno je istaći da je nabavka helikoptera od strateške važnosti za osiguranje operativnosti OSBiH u skladu sa utvrđenom misijom u Zakonu o odbrani BiH i predstavlja nulti prioritet. Također, bitno je podvući da je proces nabavke veoma kompleksan i dugotrajan – navode iz Ministarstva.

Istaknuto je da se usljed dotrajalosti letjelica zbog godina starosti, dovodi u pitanje operativnost materijalnih resursa za realizaciju propisanih misija Oružanih snaga BiH, ugrožava sigurnost ljudskih i materijalnih resursa prilikom njihovog angažmana, a za dio letjelica nije rentabilno daljnje ulaganje u remont.

Američki partner USEUCOM je 2018. godine dostavio pismo namjere o spremnosti sufinansiranja nabavke helikoptera za Oružane snage BiH, uz mogućnost korištenja dodatnih fondova proporcionalno uloženim sredstvima Ministarstva odbrane BiH. U decembru 2021. godine su isporučena četiri američka helikoptera, a tokom 2022. je bila planirana isporuka seta rezervnih dijelova ukupne vrijednosti od oko 1,9 miliona američkih dolara. Predviđen je nastavak kupovine još četiri helikoptera.

VEZANI TEKST - Helikopteri OSBiH angažirani na gašenjima požara u Konjicu i Čitluku

- Tokom jula 2022. godine, Ministarstvo odbrane BiH je zaprimilo dopis Ambasade SAD-a u BiH kojim se bh. strana obavještava da je Vlada SAD-a izdvojila 23,1 milion dolara u cilju nastavka kupovine helikoptera UH II. Također, za istu namjenu potrebno je da MOBiH izdvoji ne manje od dva miliona dolara koja će morati biti uplaćena u Trust fund neposredno prije potpisivanja Pisma ponude i prihvatanja – napomenuli su iz Ministarstva odbrane.

Prijedlog odluke kojom se stavlja van snage projekat remonta, te prijedlog izmjena odluke o projektu nabavke helikoptera upućene su nedavno u proceduru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.